‘YALOVA KIVIRCIĞI’ TESCİLLENEREK BİR İLKE İMZA ATTI – Kent 77 TvKent 77 Tv
‘YALOVA KIVIRCIĞI’ TESCİLLENEREK BİR İLKE İMZA ATTI
183
02 Aralık 2022 - 11:59

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ile Kazımiye Köyü Muhtarı ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Seçkin Yıldırım, ekim ayında resmi kararla tescillenen ‘Yalova Kıvırcığı’ hakkında bilgi verdi.

 

Kent77 TV’ye konuşan Parıldar, 25 Ekim 2022 tarihinde 31994 sayılı resmî gazetede yayınlanan kararla tescillenen ‘Yalova Kıvırcığı’nın tescil süreçleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere verdiği destekleri anlattı.

Seçkin Yıldırım ise ‘Yalova Kıvırcığı’nı diğer koyun ırklarından ayıran özellikleri hakkında bilgi verdi.

 

‘YALOVA KIVIRCIĞI’ OLARAK TESCİLLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) 2005 yılında hayata geçirilen ‘Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’ kapsamında Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 21 Kasım 2021 tarihinde tescil başvurusu yapılarak kabul edilen ‘Yalova Kıvırcığı’ 25 Ekim 2022 tarih ve 31994 sayılı resmî gazetede yayınlanarak resmen tescillendi.

2017 yılında ilk 5 yılını dolduran projenin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve İl Müdürlüğü arasında imzalanan hizmet sözleşmesi ile ikinci beş yıllık süreci başlatılmıştı.

2’nci beş 5 yıllık proje hedefleri içerisinde yer alan ‘Yalova Kıvırcık Koyunu’ tescili çalışmalarına altlık tescil etmesi için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Emre Alarslan’ın proje liderliğinde yürütülen saha çalışmaları ve bilimsel yayınlar yanında bütçesi Yalova İl Özel İdaresi tarafından karşılanan analiz işlemleri sonucunda 11 Kasım 2021 tarihinde tescil başvurusu yapılan ‘Yalova Kıvırcık Koyunu’ 25 Ekim 2022 tarih ve 31994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan karar ile ‘Yalova Kıvırcığı’ olarak tescillendi.

 

PARILDAR, “YALOVA KIVIRCIĞI, DİĞER KIVIRCIK VE KOYUN TÜRLERİNDEN FARKLI”

‘Halk Elinde Islah Projesi’nin 2005 yılında ülke genelinde 56 ilde 31 alt ırkta 223 proje ile başladığını kaydeden Parıldar, 2012 yılında başlayan Yalova Kıvırcığı’nın tescil çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

2017 yılında ilk 5 yıllık sürecin bittiğini ifade eden Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Öncelikli hedefimiz; işletmelerin damızlık ihtiyacını karşılamak ve diğer işletmeler tarafından talep edilen yüksek vasıflı damızlıkların elde edilmesini sağlamak.

Ayrıca hem üreticilere kendi ihtiyaçları olan damızlıkları yetiştirmelerini öğretmek hem de bu sürecin sürdürülebilirliğini sağlamak amacındayız.

Biz, bakanlığımız tarafından üreticilerimize maddi destek sağlayarak bu süreci yönetiyoruz.

2017’de 2’nci beş yıllık sürece başladık. Bu dönemde kendimize bir hedef belirledik.

Yalova Kıvırcığı’nın diğer kıvırcık ve koyun türlerinden farklı olduğunu iddia ediyorduk.

Bu iddiamızı desteklemek adına da 2019 yılında yeni bir proje başlattık: ‘Genetik Çeşitliliğin Analizi’ projesi.” dedi.

 

“YALOVA KIVIRCIĞI İLE İLGİLİ ÜLKEDE BİR FARKINDALIK YARATTIK”

Bu projeyi yürütürken yerelde Yalova İl Özel İdaresi’nden destek aldıklarını kaydeden İl Müdürü Suat Parıldar, “Proje liderimiz Emre beyle beraber genetik çeşitlilik analizi yaptık.

Analizler neticesinde de bizim iddia ettiğimiz Yalova Kıvırcığı’mızın diğer kıvırcıklardan farklı olduğunu ortaya koyduk.

Bu süreçle birlikte artık işin tescil aşamasını başlattık. Nihayet geldiğimiz noktada 25 Ekim tarihi itibari ile de Yalova Kıvırcığı’nın diğer kıvırcıklardan farklı olduğunu ortaya koyduk.

Bu süreç içerisinde yetiştiricilerimiz çok yoğun gayret sarf ettiler. Hem ‘damızlık nasıl yetiştirilir’ bununla ilgili birikimleri oldu hem de Yalova Kıvırcığı ile ilgili ülkede bir farkındalık yarattık.

Gelir seviyesinde de bir artış oldu ve Yalova Kıvırcığı’na bölgeden talep arttı. Bu da hedeflediğimiz noktaya geldiğimizi gösteriyor.” şeklinde konuştu.

 

“4 MİLYON 500 BİN TL CİVARINDA DOĞRUDAN DESTEK SAĞLAYACAĞIZ”

İlk 5 yıllık süreç içerisinde yetiştiricilere proje kapsamında bakanlık tarafından 1 milyon 600 bin TL’nin üzerinde bir destek sağladığını belirten Suat Parıldar, “2’nci 5 yılda ise 4 yıllık sürecin desteklemesini yaptık. 1 milyon 650 bin TL’nin üzerinde bir destek sağladık.

3’üncü 5 yılın destekleme çalışmaları şu an devam ediyor. Bu proje içerisinde yer alan yetiştiricilerimize 10 yıl içerisinde bakanlığımızca ‘Halk Elinde Islah Projesi’ kapsamında 3 milyon 250 bin TL’nin üzerinde bir destek sağlandı.

Bu yılki destekleme neticesinde de yaklaşık dört 4 milyon 500 bin TL civarında doğrudan destek sağlayacağız.

Projemiz bir destek projesi değil ıslah projesi ama bu projede yer alan yetiştiricilerimizin de kıymetli çalışmalarını destekleyerek bu süreci daha verimli ve daha sürdürülebilir bir hale getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“KATMA DEĞER OLUŞTURACAK BİR MARKA HEDEFİ KOYDUK”

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin burada çok önemli bir görev gördüğünün altını çizen İl Tarım ve Orman Müdürü Parıldar, “Birliğimizin bu proje kapsamında istihdam etmiş olduğu bir de ziraat mühendisleri var.

Bu da hem projede yer alan yetiştiricilerimize destek sağlıyor hem de projenin izlenebilirliği adına müdürlüğümüzle birliğimiz arasında bir köprü vazifesi görüyor.

Şimdi 3’üncü 5 yılın hazırlığını yapıyoruz. Kendimize bir hedef koyuyoruz. Yalova Kıvırcığı diğer koyun türlerinden farklı bir koyun.

Laktasyon süresi daha uzun, verimliliği daha iyi. Bu anlamda hedef olarak süt ve süt ürünleri ile ilgili katma değer oluşturacak bir marka hedefi koyduk.

Bu hedef için de birliğimiz, yetiştiricilerimiz ve il müdürlüğümüzle beraber çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bize projemizde her türlü desteği sağlayan, bize vizyon çizen Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye, genel müdürlüğümüze, konunun uzmanı arkadaşlarımıza, il müdürlüğümüzde bu konuyu sahiplenen arkadaşlarımıza ve birlik başkanımıza teşekkür ediyoruz.

Bize yerel bütçeyi sağlayan sayın Valimiz Muammer Erol başta olmak üzere, İl Genel Meclis Başkanımız Hasan Soygüzel’e ve meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

 

YILDIRIM, “RAKAMLAR BİZİ TATMİN EDİYOR”

Yalova Kıvırcığı’nın eti, sütü ve yünüyle diğer koyun türlerinden farklı olduğunu kaydeden Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Seçkin Yıldırım, “Bir kıvırcık kuzusunun Yerini et ve süt konusunda hiçbir şey dolduramaz bence.

Sağımı 5, 6 ay sürebiliyor. Etin içindeki yağ oranı dengelidir, neresini pişirirseniz pişirip yağ oranı aynıdır.

Bu işte sevda olması lazım, biz bunları görmeden duramıyoruz. Satmaya kıyamıyorum.

Ben on yıldır projenin içerisindeyim, 5 yıl daha devam edeceğim. Meralarım durduğu müddetçe bu işe devam edeceğim.

Desteklemeler çok iyi, bu sene daha da iyi oldu. Rakamlar bizi tatmin ediyor, inşallah ilerleyen zamanlarda daha da iyi olur.

Bu seneki desteklemeleri 3 kat arttırdıkları için tarım bakanımıza çok teşekkür ediyoruz.

Sayın Valimize, İl Genel Meclisi Başkanımıza, özellikle Tarım ve Orman İl Müdürümüze, Proje Müdürümüz Emre beye, zootekni elemanımız Nurgül hanıma çok teşekkür ediyorum.

İyi ki varsınız, iyi ki böyle bir projenin içerisinde yer almışız. Ben herkesi bu projeye dahil olmaları için davet ediyorum.” dedi.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“YAZMANIN ONARICI GÜCÜ VE KADINCA YAZMAK”
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
OLAĞANÜSTÜ MECLİS TOPLANTISINDA BİRLİKLER SEÇİLDİ
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ABD’de Gazze protestoları üniversitelere yayılıyor!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
TÜRK GIDA KODEKSİ ARI ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz