ATA YADİGÂRI, DOĞAL "YEŞİL TÜNELDE" YOLCULUK KEYFİ – Kent 77 TvKent 77 Tv
ATA YADİGÂRI, DOĞAL “YEŞİL TÜNELDE” YOLCULUK KEYFİ
466
20 Ağustos 2020 - 8:32

Termal ilçesine gelen turistler, Atatürk tarafından diktirilen çınar ağaçlarından oluşan doğal yeşil tünelde yolculuk yaparak ilçeye ulaşıyor.
Dolmabahçe Sarayı önündeki çınarlı yolun, deniz yolculuğu sonrası, Yalova’daki devamı olarak iskeleden başlayıp Termal’e kadar devam eden Çınarlı Hıyaban, turistlerin ilgisini çekiyor. Atatürk döneminden günümüze kadar yol boyunca var olan çınar ağaçlarının oluşturduğu yeşil tünel görüntüsü beğeni topluyor.
Yalova merkezdeki Gazipaşa Caddesi’ni takiben kaplıca kapısına son bulan 12 bin 350 metre uzunluğundaki ve 10 metre genişliğindeki hıyabandaki çınarlar Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1930 yılında dikimi yapıldı. Aradan geçen yıllar sonra daha da güzelleşen yolda, 2 bin 250 çınar bulunuyor. “Korunması Gereken Anıt Ağaç” statüsündeki çınarlar, 5’er metre arayla çapraz şekilde dikildi. Çapraz dikim aynı zamanda ağaçların dengeli dallanmasını sağlandı ve böylece yol yeşil bir tünele dönüştü.

-YOLUN BİR KISMI BARAJ HAVZASINDA KALDI

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra Yalova İskeleden başlayarak Termal’e kadar çınar ağaçları dikmek suretiyle, bu yolu ağaçlandırdığını belirtti. Soyüzel, yolun Yalova Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve İl Özel İdaresi sınırları içinden geçtiğini dile getirdi. 1987 yılında Gökçe Barajı yapılmasından dolayı yolun bir kısmı baraj havası içinde kaldığını belirten Soygüzel, Kent Konseyi Genel Sekreteri olduğu dönemde yolla ilgili bir proje hazırladığını söyledi.
Soygüzel, Yenimahalle Köyü girişinden baraja kadar giden bin 300 metrelik alanda bir çalışma yapıldığını anlattı. “Eski Termal Yolu’nun Turizm Yolu Olarak Yeniden İhyası Projesi” kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde turizmin de hareketlendiğini ifade eden Soygüzel, “Projeyle sağlı solu kaldırımlar yapıldı, yolun standardı yükseltildi. Işıklandırmalar, otobüs durakları yapıldı. Biz şu anda bu yolun bakımını yapıyoruz. Bu yolda yapılan çalışma o bölgede daha sonra turizm hareketliliğini de geliştirdi. Sadece İl Özel İdaremizin alanında değil belediyelerimizin bu yolda alanları var. Belediyelerimiz de bu yönden ciddi projeler hayata geçiriyorlar. Bizim Altınova’dan Armutlu’ya kadar gözden kaçan turizm değerlerini ortaya çıkarmalıyız.” diye konuştu.

“ATA’LARIMIZ, DEDELERİMİZ TEK TEK 14 KİLOMETRELİK YOLDA AĞAÇLARI DİKTİ.”

Termal Belediye Başkanı Hüseyin Sinan Acar ise, Çınarlı Hıyaban’ın Atatürk döneminde günümüze bir miras olarak kaldığını ifade etti. Yolun Dolmabahçe Sarayı’ndan başladığını hatırlatan Acar, “Ata’mız Dolmabahçe’den vapura binip Yalova’ya ulaştıktan sonra Yalova’da da aynı şekilde, Termal’e girene kadar ağaç diktiriyor. Bunların hepsini yevmiyeli olarak Ata’larımız, dedelerimiz tek tek 14 kilometrelik yolda ağaçları dikiyor.” dedi.
Acar, turistlerin yola hayran kaldığını ifade ederek, “Belki dünyada eşine ender rastlanan 14 kilometrelik yol. Yazın özellikle yürüyüş alanlarında güneşi göremediğimiz güzel bir yer. Turistlerimiz, termal sıcak su ve doğanın yanı sıra bu yolda yürümek için de gelen turistlerimiz var”. ifadesini kullandı. Acar, evlenen çiftlerin sonbaharda yolda fotoğraf çekimi yaptırdıklarını da söyledi.

Bursa’nın Mudanya ilçesinde Termal’e geldiklerini belirten Cemal Bas ise, yolu çok sevdiklerini belirterek, “Her yıl buraya geliyoruz. Özellikle bu yolun yeşil olması, üstünün kapalı olması çok güzel. Bir de nostalji yapalım dedik ve motorla geldik. Buradan çok memnunuz gelmeye de devam edeceğiz inşallah.” diye konuştu.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“YAZMANIN ONARICI GÜCÜ VE KADINCA YAZMAK”
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
OLAĞANÜSTÜ MECLİS TOPLANTISINDA BİRLİKLER SEÇİLDİ
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ABD’de Gazze protestoları üniversitelere yayılıyor!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
TÜRK GIDA KODEKSİ ARI ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz