HAFTANIN PİYASALAR VE EKONOMİ ÖZETİ – Kent 77 TvKent 77 Tv
HAFTANIN PİYASALAR VE EKONOMİ ÖZETİ
538
02 Şubat 2022 - 7:46

 

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hükümete 2021 yılının enflasyon değerlerine yönelik açık mektup gönderdi. TCMB, mektupta sürdürülebilir fiyat istikrarını hedeflediklerini ve geniş kapsamlı para politikası üzerinde çalıştıklarını belirtti.

 

Liralaşma stratejisi: Mektupta liralaşma stratejisinin para politikası araçlarına vereceği desteğe de değinen TCMB, liralaşma sürecinin fiyat istikrarına kalıcı katkı sunmasını öngördüklerini ifade etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada elektrik faturalarının yeniden düzenlenmesi talimatını verdiklerini belirterek “Bu çerçevede aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowatta çıkartıyoruz.” dedi.

 

Enflasyon açıklaması: Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonla ilgili “Enflasyondaki belli döneme mahsus arızi yükselişin kamburunu maalesef bir süre taşımak mecburiyetinde kalacağız. Her ayın bir aydan daha iyi olacağı döneme girdik.” diye konuştu.

  • Türk-İş’in açıkladığı verilere göre, açlık sınırı 4 bin 249 lira 95 kuruş olarak belirlendi. Asgari ücret ocak ayında açlık sınırının 3 lira üzerinde kaydedildi. Yoksulluk sınırı 13 bin 844 liraya ulaşırken evli olmayan bir bireyin yaşam maliyeti 5 bin 587 lira olarak hesaplandı.

 

  • Avro Bölgesi ekonomisi 2021’in son çeyreğinde %0,3 oranında büyüme gösterdi. Almanya’da gayri safi yurt içi hasıla %0,7 daraldı. Fransa ekonomisi %0,7 oranında büyürken 1969’dan bu yana “en iyi yıllık büyümesini” kaydetti. İspanya ekonomisinde %2 büyüme, İtalya’da da %0,6 büyüme görüldü.

 

  • Birleşik Krallık merkez bankası Bank of England’ın, 2004 yılından bu yana ilk kez art arda faiz oranlarını artırmasının beklendiği açıklandı.

 

Bir adım geriden: Banka, geçtiğimiz aralık ayında faizi %0.1’den %0.25’e yükseltmişti.

Perspektif: ING Gelişmiş Ülke Ekonomisti James Smith ve Deutsche Bank Ekonomisti Sanjay Raja, 25 baz puanlık artış öngördüklerini söyledi.

  • Norveç Varlık Fonu, enflasyonun küresel ekonominin kalıcı bir parçası hâline geleceğini tahmin etti ve yatırımcılara düşük getirilere hazır olmaları konusunda uyarı yaptı. Varlık Fonu CEO’su Nicolai Tasngen, talep artışlarının ve üretimde yaşanan kesintilerin enflasyonun beklentilerin üzerinde seyretmesine neden olduğunu belirtti.

Yazar

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

        WhatsApp
        Kent77 WhatsApp Hattı
        Kent77 Tv & Dijital Platform
        Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz