Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin 52. yılında birçok anma etkinliği düzenlendi – Kent 77 TvKent 77 Tv
8
07 Mayıs 2024 - 8:01
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerinin 52. yılında birçok anma etkinliği düzenlendi

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 52. ölüm yıl dönümlerinde Karşıyaka Mezarlığı’nda anma törenleri düzenlendi.

 

Çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu, sendika ve derneğin gerçekleştirdiği anma törenlerinde, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarlarına karanfiller bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu. Anmaya katılan vatandaşlar ”Deniz’lere sözümüz devrim olacak” sloganı attı.

Anmaya mezarlık girişinde yapılan konuşmalarla başlandı. Ortak anma açıklamasını okuyan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı ve KESK Ankara Şubeler Platformu’ndan Tülay Yıldırım, “Denizlerin bundan 52 yıl önce açtıkları yolun bugün halklar için ne kadar elzem olduğu ortadadır. Dünyanın bir köşesi kalmamıştır ki emperyalist savaş ve yağmanın altında ezilmesin, yoksullaşmasın. Bağımsız ve demokratik bir ülke için açtıkları antiemperyalist mücadelenin yolunu, Filistin halkı ile dayanışma bayraklarını bugün daha yukarıya taşıyacağız. Ülkemizde ve dünyada halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de “Bu anmaya katılan herkes 25 yaşındaki Deniz’in kardeşleri, abileri, yoldaşlarıdır. Onun yolundan gidenlerdir. Onların yürüyüşü antiemperyalizm yürüyüşüdür. Onların yürüyüşü sömürüye karşıdır, eşitsizliğe karşıdır. Kardeş kavgasına karşıdır. Deniz Gezmiş son sözlerini söylerken yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği demiştir. Kahrolsun emperyalizm demiştir. Yaşasın işçiler ve köylüler demiştir. Bunları söyleyen 25 yaşındaki 3 tane genci bu hayattan kopardılar. Bizlerden kopardılar” diye konuştu.

Özgür Özel daha sonra Denizlerin avukatı Halit Çelenk’in ve ‘68 öğrenci hareketi liderlerinden Ulaş Bardakçı’nın mezarını da ziyaret etti.

Taksim AKM’den 6’ncı Filonun denize döküldüğü  Dolmabahçe’ye yürüyen ve açıklama yapan Emek Gençliği, “Denizlere sözümüz, tek adam yönetimine karşı Türkiye gençliğini işçi sınıfının mücadele saflarında örgütlemektir!” dedi.

Emek Gençliği, “Emperyalistlere, işbirlikçilere, işgalcilere geçit yok! Denizlerin yolunda, Filistin halkının yanındayız!” şiarı ile 68 kuşağının önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 52’nci yıldönümünde Taksim AKM önünde bir araya geldi. Emek Gençliği, Taksim AKM’den 6’ncı Filonun denize döküldüğü Dolmabahçe’ye ellerinde meşalelerle koştu. Ardından basın açıklaması yapıldı.

Açıklama sonrası söz alan sanatçı Nur Sürer, “Bu ülkenin dramı bitmiyor. 6 Mayıs’larda bende hepiniz gibi sabah kalkarım ve ne kadar acılı bir güne uyandık diye düşünürüm. Sizler oldukça ne Deniz ne Hüseyin ne Yusuf ne Mahir ne de İbrahim unutulacak” diye konuştu.

 

68 Kuşağı’nın devrimci liderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, İzmir’de CHP Güzelbahçe İlçe Başkanlığı’nın Üç Fidan Anıtı’nda düzenlediği konserle anıldı.

Yapılan konserin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek, “  hepiniz buraya o gencecik fidanları, bizlerinde yol rehberleri olan Deniz’i, Yusuf’u, Hüseyin’i, Mahir’i, İbo’yu anmak için geldiniz. İyi ki geldiniz. Arkadaşlarımızla konuşurken böyle bir kalabalığı hiç beklemiyorduk ama hem bizleri hem de onları o şanlı ruhlarını canlandırdınız bir kez daha hoş geldiniz hepiniz. Bu yıl farklı ve Türkiye’de ilk olabilecek bir anma törenine vesile olduk. Sabah 03.00’te üç fidan anısına bir konser düzenledik. Bu konserde bizlere destek olan İlkay Akkaya’ya, Suavi’ye ve Geniş Merdiven’e çok çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin bağımsızlığı uğruna, hayatlarının baharında idam sehpasına çıkan ve dillerinde sadece ‘Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye’ şiarı olan Deniz, Yusuf ve Hüseyin bizler için birer liderlerdi. Onlar bu yola geri dönmek için çıkmamışlardı. Bu yol ölümde olsa hiçbir zaman geri adım atmadan yürüdüler. Onların yürüdüğü bu yol bizlere ışık oldu, rehber oldu. Bizler de onların ideolojilerini yaşatmak için her 6 Mayıs sabahında anıtları önünde onların söylediği gibi; “Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye” sloganları atmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Suavi, Geniş Merdiven ve İlkay Akkaya sahne alarak türkülerle üç fidan anıldı.

 

 

Yazar

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
Başkan Kaya’dan tecrübe aktarımı
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
BAŞKAN GÜREL’DEN HEMŞİRELERE JEST
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
BAŞKAN YELE 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI DOLAYISYLA BİR MESAJ YAYINLADI
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
UMUT GÜÇLÜ’DEN CHP’Lİ BELEDİYELERDE İŞÇİ ÇIKARMALARINA TEPKİ!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ÇİFTLİKKÖYLÜ ÖĞRENCİLERE GERİ DÖNÜŞÜM GÜNÜ HEDİYESİ

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz