“YERLİ OTOMOBİL FABRİKASINI KAÇIRTILAR” – Kent 77 TvKent 77 Tv
“YERLİ OTOMOBİL FABRİKASINI KAÇIRTILAR”
1.027
27 Şubat 2020 - 13:28

Yalova İMES Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, 220 fabrikanın kurulacağı dev projede arsa spekülatörleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Özdemir, arsa spekülatörleri yüzünden Yalova’nın yerli otomobil fabrikasını da kaçırdığını belirterek, “Eğer bu spekülatörler bu operasyonu sürdürmüyor olsalardı yerli otomobili Yalova’daydı” dedi.

Özdemir, Yalova İMES OSB yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 1 Nisan 2021’de toplu temel atma töreni gerçekleştireceklerini söyleyen Özdemir, buraya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı davet ettiklerini ifade etti. Özdemir, OSB’nin kurulması sürecinde yanlarında olan Yalova Valisi Muammer Erol başta olmak üzere, siyasilere ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

12 MİLYAR DOLAR CİRO, 4 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Yalova İMES OSB’de 220 fabrikanın kurulacağını, ilk etapta 96 firmanın 1 nisanda temelini atacağını belirten Özdemir, “2022 yılı itibariyle işletim sürecinin işletmeye geçeceği dönem olacak. Buradaki OSB, 5 bin dönümde. Yüzde 100’e geldiğimizde 21 bin kişi istihdam edilecek. Bunun çarpan etkisi ticaretiyle, lojistiğiyle bambaşka bir şey olacak. 2023 yılı birinci etap alanının tamamının işletimde olacağı bir dönem olarak görüyoruz. Biz cumhuriyetimizin 100. Yılında 150’ye yakın tesisle 10 bin istihdam planlıyoruz. Toplamda 300 parselde, 21 bin istihdam olacak. 12 milyar dolar ciro olacak ve 4 milyar dolar da ihracatımız olacak. Bu bir tahmin temenninin ötesinde bir şey. Bu mevcut üyelerimizin yaptığı işlere göre hesaplanan bir şey” diye konuştu.

ARSA SPAKÜLATÖRLERİNE TEPKİ
OSB’nin yapılacağı alanda yüzde 65 oranında kamulaştırmanın tamamlandığını söyleyen Özdemir, “380 kişiyle biz kendi rızasıyla anlaşmışız. Bu vatandaşların bu arsa spekülatörleri 3-5 tane arsa cambazının iddia ettiği gibi kamulaştırmalarla olmamış. 2 bin 500 dönümün bin 800 dönümünü, 380 kişiyle uzlaşılmış. Peki kaç parseli kamulaştırdık, 80” ifadesini kullandı.

KİRLİ TİCARET
Mahkeme kararında çıkan rakamlarla arsa sahipleriyle anlaştıklarını ifade eden Özdemir, “Arazisini veren mahkeme kararıyla belirlenmiş olan rakamı 6 ay sonra almak yerine hemen aldı. Hiç kimseye de komisyon ödemek zorunda kalmadı. Hatta onaylanmış mahkeme kararından daha fazlasını aldı. Burada zarar eden kim? Aradaki komisyoncular. Bu feryat nereden geliyor, onlardan. OSB için arasa alım satımı yapan bir ekip var. Kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Buradaki kirli bir ticarettir. Buna alet olmayın. Bu oyuna düşmeyin diye ilan verdik OSB ilanından sonra. Biz OSB ilanı yaptıktan sonra bu arkadaşlar buradan yer alıp sattılar. Bu çirkin şeyi kurgulayan, bir takım girişimlerini, uygulamalarını gördüğümüz, takip ettiğimiz tayfa maalesef koronavirüs gibi. Bir katma değer nasıl üretilir bilmez. Onlar bir şeyler yapmaya çalışanların kanını emmeğe çalışır. Buradaki mesele bizim 2017 yılından itibaren OSB’nin içinde yerleri alanlar, sattıklarıdır.”

OPERASYONU SÜRDÜRMÜYOR OLSALARDI YERLİ OTOMOBİLİ YALOVA’DAYDI
Yalova’nın yerli otomobilin üretileceği yerin belirlediği güne kadar adının masada olduğuna dikkati çeken Özdemir, “Eğer bu spekülatörler bu operasyonu sürdürmüyor olsalardı yerli otomobili Yalova’daydı. Hala masadaki illerdendik son ana kadar. Devletimize bin dönüm yatırıma hazır diyebilseydik. Biz yerli otomobilin CEO’sunu, bakan yardımcımızla ağırladık. 9 kriterden 7’sini sağladığını tescilledik orada. Haziranda temel atması var. Haziranda bin dönümü size veremeyiz dedik. Yapabiliyorsanız süreci hızlandırın. Onlar da yapmak istemedi ama nereye geldi 15 dakika mesafeye geldi. Biz yine oranın en büyük yan sanayi tedarikçisi olacağız. Biz o projenin temel bel kemiklerinden birisiyiz.”

YALOVALILAR ÇALIŞACAK
Yalova’da kayıtlı 7 bin 500 işsizin olduğunu kaydeden Özdemir, bin 400’e yakın da ellerinde başvuruların olduğunu kaydetti. Bütün belediyeler ve STK’ları dolaştıklarını kaydeden Özdemir, bunları gruplandırdıklarını ifade ederek “Valimiz öncülüğünde MARKA ile bir çalışma yapacağız. Mevcut potansiyeli sanayide nasıl çalıştırırız. Elimizde neredeyse 10 bin işsizimiz var. Bunu kaldırmayı planlayan proje kamusal projedir. Bu noktada sadece gerçekçi olmamız gerekiyor. Mesleki Eğitim Merkezi yapacağız. Çok pratik şekilde mevcut işsizi iş sahibi yapacak bir sistem kuracağız. 4 ayda eğitim tamamlanacak” dedi.

YAĞMURSUYU GÖLETİ YAPILACAK
Özdemir, ilk yeşil OSB sertifikasını alacaklarını söyledi. Özdemir, yağmursuyu göletleri yapmak suretiyle yağmur sularınını OSB katılımcılarına sunacaklarını söyleyen Özdemir, şöyle devam etti:
“Türkiye’de ilk olacak. Tarım Bakanımızı da davet edeceğiz. İlk defa DSİ, bir sanayi bölgesine gölet alanı tahsis etti. O da biziz. Yatırımını biz yapacağız. İstikbalde OSB’mizin su temini sağlanacak. 1 milyon metreküplük bir gölet olacak. Bizim yıllık kullanımız 700 bin metreküp olacak. Çiçekçilik OSB’nin yanımızda olmasını isteriz. Biz arıttığımız suyu Çiçekçilik OSB’ye vereceğiz. Eğer onlar kurulamazsa koruma banımıza sera yapıp çiçek üreteceğiz. Bir damla suyu dereye vermeyeceğiz.”

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ FAKÜLTESİ OSB İÇİNDE OLACAK
Yalova Üniversitesi ile teknopark kuracağız. Makine Mühendisliği Bölümü’nü OSB’nin içine kuracağız. İlklerin olduğu bir sanayi olacak. Bu konuda tevazua gerek yok. Dolayısıyla içinde teknoparkı olan içinde fakültesi olan bir OSB olacağız.”
OSB içinde bir yaşam alanı oluşturmak istediklerini sözlerine ekleyen Özdemir, Anadolu’nun çeşitli mimarilerini OSB içinde yaşatacaklarını ve insanları buraya geziler düzenleyeceğini kaydetti.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“EMEKLİLERİMİZ AYDA 272 EURO MAAŞ ALIYOR DEDİM İNANDIRAMADIM”
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
FRANSIZ MADEN SUYUNDA DIŞKI VE İNSANDA BULUNAN BAKTERİ TESPİT EDİLDİ!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
Yalova Emek ve Demokrasi güçleri’nden “HAYDİ 1 MAYIS’A” çağrısı
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
CHP’den Fazlaca’ya ziyaret
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“YAZMANIN ONARICI GÜCÜ VE KADINCA YAZMAK”

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz