ÜNLÜ NOGAY ŞAİR TEMİRBULATOVA'NIN İSMİ ÇİFTLİKKÖY’DE YAŞATILACAK – Kent 77 TvKent 77 Tv
ÜNLÜ NOGAY ŞAİR TEMİRBULATOVA’NIN İSMİ ÇİFTLİKKÖY’DE YAŞATILACAK
556
24 Aralık 2019 - 15:40

Ünlü Nogay Şair Kadriya Temirbulatova’nın doğumunun 70’inci yılı dolayısıyla Çiftlikköy Belediyesi ve TÜRKSOY tarafından anma etkinliği düzenlendi.

Nogay Türkleri’nin ünlü şairi Kadriya Temirbulatova’nın adı, doğumunun 70’inci yılı dolayısıyla Çiftlikköy’de adı Siteler mahallesindeki caddeye verildi. Çiftlikköy Düğün ve Konferans salonunda, Çiftlikköy Belediyesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile iş birliğiyle gerçekleştirilen anma programı, Temirbulatova’nın hayatının anlatılmasıyla başladı. Programa Yalova Valisi Muammer Erol, Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin temsilcisi Sabirat Abubekirova ve devlet sanatçısı Ordinaryus Profesör Koşali Zarmanbetov yanı sıra protokol mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Silpagar: “Temirbulatova unutulmaz bir isim”..

Programa ev sahipliği yapan Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Temirbulatova’nın, kısa ömründe yıldız gibi parlayan unutulmaz bir isim olduğunu vurguladı. Başkan Silpagar, “Nogay Türklerinin son yüzyılda yetiştirdiği en önemli simalarından birisi olan Şair Kadriya Temirbulatova’nın doğumunun 70’inci ve ölümünün 41’inci yılı anısına düzenlenen bu önemli etkinliğe Çiftlikköy olarak ev sahipliği yapıyor olmanın onurunu yaşıyoruz. Türk dünyasının öncülerinden, kısa ömründe yıldız gibi parlayan unutulmaz bir isim olan Şair Kadriya Temirbulatova, 14 Aralık 1948’de Dağıstan’ın Nogay bölgesinde dünyaya gelmiş, 1978’de hayata veda etmiş.  Şiirlerinde de görüldüğü üzere yurduna,  halkına,  dinine,  diline sevgisini korkmadan dile getirmiştir. Bu cesaretinin bedelini genç yaşında canıyla ödemiştir. Yoq  bosına  berilmegen  mağa  ilxam, yani “İlham  bana  boşuna  verilmemiş.” diyen Temirbulatova, bir Nogay Türk Kadını olarak yazdığı şiirlerle yeni ufuklar açmış, Nogay Türk şiirine damgasını vurmuştur. Türklüğe, Türk edebiyatına hizmet eden bütün Türk kadınlarını, kadın şairleri ve Kadriya’yı saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

Şairin edebi kişiliğine değinen Silpagar, “Şiirlerinde de görüldüğü üzere yurduna, halkına, dinine, diline sevgisini korkmadan dile getirmiştir. Bu cesaretinin bedelini genç yaşında canıyla ödemiştir. Bir Nogay Türk kadını olarak yazdığı şiirlerle yeni ufuklar açmış, Nogay Türk şiirine damgasını vurmuştur.” dedi.

Kaseinov: “Kültürümüzün mihenk taşlarından Kadriya Temirbulatavo”..

Şairin seçme eserlerinin 12 dilde derlendiği “Yiğitlerin Destanıyım” adlı kitabının tanıtımının da yapıldığı programda konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, gerek üye ülkelerde gerekse dünyanın önemli kültür ve sanat merkezlerinde pek çok etkinlik düzenlediklerini ifade etti.

Kaseinov, “Büyük bir kültür birikimine sahip olan Türk toplumları; kadim kültürünün oluşumu, gelişmesi ve zenginleşmesine katkı sağlayan önemli şahsiyetler yetiştirdi. Kültürümüzün mihenk taşları kabul edilen bu değerli şahsiyetler toplumlara yön vermiş, halkların bilimsel, kültürel ve manevi gelişimine büyük katkı sağlayan çalışmalar yapmıştır. İşte bu büyük şahsiyetlerden biri de Nogay Türkleri’nin ünlü şairi Kadriya Temirbulatova’dır. Öz dilinde şiirlerini yazan Kadriya’nın temel konuları aşk, vatan, anne, bozkır, Nogay halkı ve Nogay ili olmuştur. Onun kaleme aldığı şiirler o kadar akıcı bir dille yazılmış ki okurken bile sanki sonsuz bozkırlardan Nogay ezgilerinin hoş avazı duyulur. Onun şiirlerine çok sayıda güzel müzikler bestelenmesi ve yıllar geçmesine rağmen hala sanatçıların ve halkın dilinden düşmemesi tesadüfi değildir. Şiirleri ile ebediyete kavuşan Kadriya Temirbulatova, genç yaşlarında feci şekilde hayatını kaybetse de kısa ömründe Nogay edebi dilinin gelişmesine büyük hizmetlerle katkı sağlayabilmiş, onu daha da zenginleştirmiştir” dedi.

Vali Erol Ve Başkan Silpagar Kazak Çapanı Giydiler

Daha sonra bazı Türk, Kazak, Kırgız, Azeri, Kumuk, Başkurt ve Rus şairler, Temirbulatova’nın eserlerini kendi dillerinde okudu. Anma programında TÜRKSOY heyeti tarafından Yalova Valisi Muammer Erol ve Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar’a Kazakların Milli Giysisi Kazak Çapanı hediye edildi. Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar’da TÜRKSOY heyetine özel hediyeler takdim etti. Yöresel halk oyunu gösterisi, ozanların türkülerini seslendirmesi ile anma programı sona erdi.

Kadriya Temirbulatova Caddesi açıldı

Anma Programının ardından Kadriya Temirbulatova Caddesi’nin açılışı programına geçildi. Burada programın anlam ve özetini anlatan konuşmaların ardından, halk oyunu ve müzik eserleri seslendirildi. Daha sonra Siteler Mahallesi’nde Kadriya Temirbulatova Caddesi’nin açılış töreni gerçekleştirildi.

Cadde açılışının ardından TÜRKSOY heyeti Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar’ı makamında ziyaret ederek özel teşekkürlerini sundular.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ALİ KANGAL BELEDİYENİN BORCUNU AÇIKLADI!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
Türkiye’nin satrançta en genç büyük ustası (GM) 16 yaşındaki Ediz Gürel oldu.
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
Altınova, okuyor!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
YALOVA BELEDİYESİ YASMEK OKUMA YAZMA KURSU MEZUNLARINI VERDİ

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz