Taliban sonrası Afganistan'da kalmaya devam eden Türk şirketi yatırımlarını artırıyor! – Kent 77 TvKent 77 Tv
8
27 Mart 2024 - 12:02
Taliban sonrası Afganistan’da kalmaya devam eden Türk şirketi yatırımlarını artırıyor!

Türk inşaat şirketi Taliban yönetimi ile enerji anlaşması imzaladı.

Afganistan’daki yatırımlarını sürdüren Türk şirketi 77 İnşaat, Taliban yönetimi ile 22 megavatlık enerji anlaşması imzaladı.

Anadolu Haber Ajansının haberine göre; Afganistan geçici hükümetine bağlı Kasr-ı Mermerin Ofisi’nde düzenlenen imza törenine, Taliban yönetiminin Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader, Su ve Enerji Bakan Vekili Abdul Latif Mansur, Taliban yönetiminin çeşitli yetkilileri ve 77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ciliv katıldı.

 

Taliban’ın 15 Ağustos 2021’de yönetime gelmesi sonrası Afganistan’daki birçok uluslararası şirket ve kuruluş, yatırımlarını yarıda bırakarak ülkeyi terk etti.

 

77 İnşaat, 2018’de inşasına başladığı 3 türbinli ikinci hidroelektrik santralinin açılışını 27 Temmuz’da yaptı. Toplamda 175 milyon dolar harcanan ikinci hidroelektrik santralinin de devreye girmesiyle üretilen elektriğin kapasitesi 51,5’ten 151,5 megavata çıkarıldı.

Elektrik üretimi alanındaki ikinci tesis ise yine ülkenin güneyindeki Kandahar vilayetinde bulunan 15 megavat kapasiteli solar güneş panelleri tesisi.

Şirket, iki tesisin işletmesini de 20 yıllığına elinde bulunduruyor.

Afganistan’da uzun yıllar süren çatışmalar nedeniyle ülkenin neredeyse tüm ana yolları ve köprüleri büyük hasar görmüş durumda.

77 İnşaat, bu alandaki boşluğu da doldurmak amacıyla ana yollar üzerindeki köprüleri yenilemeye hazırlanıyor.

Şu an başkent Kabil ve Kandahar yolu üzerindeki 45 köprünün yeniden inşası için Taliban yetkilileriyle görüşmelerini sürdüren şirket, köprülerin inşası amacıyla Kabil’de prekast beton üretim fabrikası kurdu.

Burada üretilen kirişlerle ülkenin dört bir yanındaki köprüler yenilenecek veya yeniden inşa edilecek.

Bu kapsamda 77 İnşaat, iyi niyet göstergesi olarak Zabul vilayetinde yaptığı köprüyü hibe etti. Köprünün açılışı bu ay sonu gerçekleştirilecek.

Şirket, bunların dışında Herat vilayetinde inşasına Taliban öncesi başlanan rüzgar santrali projesini tamamlamak için çalışmalarını hızlandırdı. Ayrıca, Taliban yönetimi ile Kabil’e 70 kilometre uzaklıkta bulunan Surobi ilçesindeki baraj üzerinde 150 megavat kapasiteli hidroelektrik santralinin inşası için iyi niyet anlaşması imzalandı. Şu an söz konusu projenin fizibilite çalışmaları sürdürülüyor.

Planlama aşamasında olan projelerin yakın zamanda hayata geçirileceğini anlatan77 İnşaat Afganistan sorumlusu Burak Ünsal, şirketin Afganistan’daki faaliyetlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Afganistan’ın çatışmasızlık ortamıyla girdiği bu sakin süreçte artık bir ekonomik kalkınma hamlesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için üzerimizde düşen bir şey varsa yapmaya hazırız. Afganistan’da potansiyel görüyoruz. Altyapı anlamında yapılacak çok sayıda proje var. Bu projelerin gerçekleştirilmesi için 77 İnşaat olarak Afganistan’da varlığımızı sürdürüyoruz. Biz Afganistan’ın bu kalkınma projelerini kısa vadede gerçekleştirmeye başlayacağını düşünüyoruz. Bunun için Afganistan’da kalmayı tercih ettik.”

Afganistan’ın büyük bir kalkınma hamlesine ihtiyaç duyduğunu belirten Ünsal, Türk iş insanlarını burada yatırım yapmaya çağırdı.

77 İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ciliv de “Rejim değişikliği, bizim ileriye dönük yatırım planlarımızı etkilemedi. Afganistan’da gördüğümüz potansiyel üzerine enerji, inşaat ve maden sektöründe yatırım yapmayı planlıyoruz. Proje geliştirme sürecimiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Yazar

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“YAZMANIN ONARICI GÜCÜ VE KADINCA YAZMAK”
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
OLAĞANÜSTÜ MECLİS TOPLANTISINDA BİRLİKLER SEÇİLDİ
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ABD’de Gazze protestoları üniversitelere yayılıyor!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
TÜRK GIDA KODEKSİ ARI ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz