SUAT PARILDAR ALTINOVA’DA DEVAM EDEN KİVİ VE TRABZON HURMASI HASADINA KATILDI – Kent 77 TvKent 77 Tv
SUAT PARILDAR ALTINOVA’DA DEVAM EDEN KİVİ VE TRABZON HURMASI HASADINA KATILDI
383
21 Kasım 2021 - 12:51

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar Altınova’da yakın zamanda başlanan Kivi ve Trabzon Hurması hasadına katılarak ürünlerin çiftçilere hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulundu. Kivi ve Trabzon Hurmasının İlimiz açısından önemli tarım ürünleri olduğunu belirten İl Müdürü Suat Parıldar, 24 ayar altın değerindeki bu ürünlerin soğuk hava depoları sayesinde 10 ay kadar pazar bulabildiğini, çiftçilerin verilen yatırım ve teknik destekler sayesinde Kivi ve Trabzon hurması yetiştiriciliğinden elde edilen kazançtan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Suat Parıldar yaptığı açıklamada; TÜİK’in açıkladığı verilere göre Yalova’da kivi üretimi 2020 yılında yaklaşık % 25 artarak 28.416 ton olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de 32.613 dekar alanda 73.745 ton kivi üretildi. İlimizde ise 6.300 dekar alanda yaklaşık 29 bin ton kivi üretildi. Ayrıca Yalova’lı kivi üreticilerinin civar illerde yaptıkları kivi üretimleri de dikkate alındığında ülkemizdeki kivi üretiminin %50’si ilimizdeki üreticiler tarafından yapılmaktadır.

Kivi üretiminde verim rakamları Türkiye genelinde dekara 2,26 ton olarak gerçekleşirken, bu oran Yalova’da 4,51 ton olarak gerçekleşerek dekardaki verimiyle de Yalova adı ön plana çıkmıştır.

2021 yılında yaklaşık 6.585 da alanda 28-29 bin ton civarında rekolte bekliyoruz.

Yalova’da üretilen kivinin ve hurmanın kurutma yöntemi ile alternatif pazarlama kanalının oluşturulması ve tüketicilerin yeni tüketim taleplerinin karşılanması amacıyla 2019 yılında İl Özel İdare desteği ile hayata geçirilen meyve kurutma projesi ile Kivi ve T.Hurması meyvelerinin yaş meyve olarak pazar değeri bulamayan ürünleri kurutulup paketlenerek “Yalova Hurması” ve “Yalova Kivisi” etiketleriyle tüketicilere sunulmuştur. Bu sayede tanıtım amaçlı taze tüketimin yanında kurutma gibi alternatif tüketimler için kamuoyunda farkındalık oluşturulmuştur.

İl Müdürlüğü olarak kivi üretimi geliştirmek amacıyla 2018 yılında başlattığımız fizibilite ve projelendirme çalışmaları neticesinde kivi üretiminin bu bölgelerde geliştirilmesini hedefledik.

Çiftçilerimizle birlikte toplam 500 dekarlık alanda yeni kivi bahçeleri kurulmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımız nezdinde gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın neticesinde 2020 yılının sonunda ilk etabını sayın Bakanımızın 23 Ekim 2020 tarihinde Yalova ziyaretlerinde müjdelemesiyle başlattık.

Projenin 1. ve 2. etabı kapsamında % 40 hibe desteğiyle 115 (65+50) dekar kivi bahçesi kuruldu. Proje yararlanıcısı 32 yetiştiriciye 2020 ve 2021 yıllarında bahçe kurulumunda önemli maliyet tutan beton direk ve askı sistemlerine ait tel, çalpara, gergi demiri vb. malzemeleri hibe kapsamında çiftçilerimize dağıttık. Çiftçilerimiz de fidan temini, sulama malzemelerinin temini ve tesisisin kurulum işçiliklerinin üstlendiler ve 115 dekarlık bahçelerimizi böylece oluşturduk.

  1. Etap hibe desteğimiz 380.000 TL.
  2. Etap hibe desteğimiz 438.000 TL. olmak üzere toplam 818.000 TL hibe desteği yapılmıştır.

2022 yılında da devam etmesi planlanan 3. etapla toplam 500 dekarlık kivi bahçeleri oluşturma hedefimiz Bakanlığımız desteğiyle devam edecektir.

Projemiz tarım arazilerinin değerlendirilerek korunabilmesi, çiftçilerimizin gelirlerinin sürdürülebilirliği ve işletmelerimizin kapasitesinin artırılabilmesi adına büyük önem taşıyor. İl Müdürlüğü olarak biz çiftçilerimizin refah seviyelerini artırmak ve yaptıkları işlerden işletme bazında geliri yükselmiş çiftçiler olmalarını istiyoruz.

TRABZON HURMASI

2020 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye Trabzon Hurması üretimi 40.400 da alanda 60.661 ton olup Yalova üretimi 1.691 de alanda 4.150 tondur. Yalova ilimiz alan olarak % 4,2 lik bir paya sahip iken üretim miktarında % 7’lik bir paya sahiptir. Bu oran verimin birçok ilimize göre çok iyi durumda olduğunu göstermektedir.

2017 yılında Türkiye’de 23.932 da alanda 38.043 ton Trabzon Hurması üretilirken 2020 yılında 40.400 da alanda 60.661 ton üretilmektedir. Yalova ilimizde ise 2017 yılında 1.044 da alanda 1.970 ton Trabzon Hurması üretilirken 2020 yılında 1.691 da alanda 4.150 ton üretilmektedir. Yalova ilimiz üretim alanı bakımından 2017-2020 yıllarına göre % 62 lik artışla Türkiye genelinde 8. sırada olup üretim miktarı olarak 2017 yılında 6. sırada iken 2020 yılında % 111 lik artışla 5. sıraya yükselmiştir.

2017 Yılında 13 çiftçi ve 42 dekar alanda başladığımız T. Hurması bahçesi projeleri fidan desteğimiz 5 yılın sonunda 155 çiftçi ve 522 dekar alana ulaştı.

Kasım ayı sonu itibariyle Özel İdare desteği ile 37 çiftçimize 100 da alan için 5000 fidan desteği sağlanacaktır.

Trabzon Hurması Projeleri için İl Özel idaremizden son beş yılda toplam 544 bin TL kaynak aktarılmış, 522 dekar alan bahçe tesis edilmiştir. Kurulan Trabzon Hurması bahçeleri tam verime geçtiği 3.-4. yıllardan itibaren bugünkü değerle ilimiz ekonomisine yıllık yaklaşık 2,5 – 3 milyon TL gelir sağlamaktadır.

YALOVA KİVİSİ COĞRAFİ İŞARET

Küresele atılan yerel imza olarak ifade edilen coğrafi işaret; temel olarak benzerlerinden farklılaşmış ve bu farkı kaynaklandığı yöreye borçlu olan bir yöresel ürün adını ifade etmektedir Ticaretin segmente olduğu günümüzde, ününü üretildiği/yetiştirildiği bölgesinden alan yöresel ürünlerin dünyada yükselen bir değer haline gelmesi ve tüketici dikkatini çekerek güven oluşturması açısından çok önemli hale gelmiş durumdadır.

Bu önemin farkında olan İl Müdürlüğümüz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte, ilimizin tarımsal ürünleri arasında coğrafi işaret potansiyeli taşıyan ürünlerin belirlenmesi, tescil edilmesi ve marka kimliğinin oluşturulması amacıyla planlama, analiz, hazırlık ve başvuru çalışmalarını yürüterek Yalova Kivisi için 10.08.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi İşaret (Menşe Adı) tescil başvurusu yapılmış, başvurumuz Mayıs 2021 tarihinde tescil ilanına çıkmış, 3 aylık yasal süreç sonunda da 17 Ağustos 2021 tarihinde tescil edilmiştir.

Bakanlığımız coğrafi işaret çalışmalarına büyük önem vermektedir…

Birincil üretimin geliştirilmesinin yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş yerel tatların geliştirilmesi, coğrafi işaret ve markalaşmanın teşvik edilmesi vb. katma değer yaratmaya yönelik çalışmaların desteklenmesine yönelik projeler Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer almaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından coğrafi işaret tescil potansiyeli taşıyan ürünlerimizin bir kısmı belirlenmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmalar neticesinde, ilimizde başta yoğun şekilde üretilmekte olan Yalova Kivisi olmak üzere; Şenköy Kızılcığı, Sermayecik Çileği, Yalova Aronyası, Akköy Bamyası, Yalova Orkidesi, Yalova Kıvırcık Koyunu, Yalova Ihlamur-Kestane Ormanı Balı ve Yalova Ihlamur-Kestane Ormanı Propolisi gibi ürünlerin tescil edilmesi ve ilimizin yöresel ve coğrafi işaretli ürün ekosisteminin oluşturulması hedeflenmiş ve bu hedefler doğrultusunda ilk olarak Yalova Aronyası ve Yalova Kivisi Coğrafi işareti alınmış diğer ürünler içinde araştırma ve çalışmalarımız devam etmektedir.

Suat Parıldar yaptığı açıklamaların ardından öncelikle projelerimizze her türlü desteği sağlayan Sayın Bakanımıza, Sayın Bakan Yardımcılarımıza, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne, Sayın valimize ve İl özel idaremize, İl Genel Meclisimizin değerli üyelerine, kurumum ve çiftçilerimiz adına teşekkürlerimizi iletiyorum dedi.

Yazar

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

        WhatsApp
        Kent77 WhatsApp Hattı
        Kent77 Tv & Dijital Platform
        Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz