MİLLET İTTİFAKI, ‘ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİ’Nİ AÇIKLADI – Kent 77 TvKent 77 Tv
MİLLET İTTİFAKI, ‘ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİ’Nİ AÇIKLADI
190
31 Ocak 2023 - 9:18

 

 

Millet İttifakı olarak seçim iş birliğini somutlaştıran Altılı Masa’da yer alan siyasi partiler, ortak cumhurbaşkanı adayının seçim bildirgesi ve hükümet programının ana eksenini oluşturacak Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna açıkladı.

 

İttifak bileşeni parti temsilcilerini “krizden kurtuluş reçetesi” olarak ifade ettiği metin 9 ana başlık 75 alt başlık ve 2 bin 300’den fazla vaatten oluşuyor.

Millet İttifakı, 13 Şubat’taki toplantıda da ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemeyi hedefliyor.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti, Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın alkışlarla karşılandığı toplantıya yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de bulunduğu 11 CHP’li büyükşehir belediye başkanıyla il ve ilçe belediye başkanları da toplantıya geniş katılım gösterdi.

 

Vaatler 9 ana başlıkla açıklandı

Hukuk, adalet yargı, Kamu yönetimi, Yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim, Ekonomi, finans ve istihdam, Bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm, Sektörel politikalar, Eğitim ve öğretim, Sosyal politikalar, Dış politika, savunma, güvenlik ve göç.

 

“Varlık Fonu’na son verilecek, baraj yüzde 3 olacak”

Kürsüye gelen ilk isim olan CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak oldu.

Öztrak, “Kontrolsüz güç güç değildir, felakettir. Milletimiz bunu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde gördü. Milletimiz için beka sorunu oldu” diyerek İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması nedeniyle tartışma konusu olan uluslararası sözleşmelere ilişkin anayasal güvence getireceklerini vurguladı.

Seçim barajının yüzde 3’e indirilmesi, cumhurbaşkanının bir kez 7 yıllığına seçilmesi, hazine yardımı barajının yüzde 1’e indirilmesi, çoklu barolara son verilmesi, Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı politika kurullarının lağvedilmesi, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM izninin zorunlu getirilmesi, Strateji ve Planlama Teşkilatı’nın kurulması dikkat çekici başlıklar arasında yer aldı.

 

“Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’ne taşınacak, saraylar halkın kullanımına açılacak”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı ise “ekonomi, finans ve istihdam” politikalarını anlattı.

Enflasyonun ilk iki yılda tek haneye indirileceğini, kişi başına milli geliri beş yılda iki katına çıkaracaklarını belirten Çanakçı, kamuda israfa da son vereceklerini, kur korumalı mevduat sistemine son verileceğini, mevcut hesapların vadeleri dolduğunda da kapatılacağını bildirdi:

 

“YÖK kaldırılacak, ilk ve ortaöğretim yeniden yapılandırılacak”

Eğitim ve bilim alanına dair vaatleri içeren bölümün sunumunu Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp yaptı.

Bu çerçevede YÖK’ün kaldırılması, 1 yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimde ilkokul 5, orta okul 4 ve lise eğitiminin 3 yıl olmak üzere yeniden yapılandırılması vaatleri yer aldı.

 

“Kanal İstanbul Projesi iptal edilecek”

“Kültür, sanat, tarım, enerji ve çevre” politikaları başlığını ise Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin aktardı.

Yeşil enerji dönüşümünü dikkate alarak, yenilenebilir enerjiye sağlanacak teşvikleri düzenleyeceklerini belirten Bilgin, yüksek fiyatlı doğalgaz anlaşmalarını yeniden müzakere edeceklerini, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin mevcut durumunu ve sözleşme detaylarını gözden geçireceklerini söyledi.

Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak açıkladığı Kanal İstanbul projesini ise göreve başladıkları gün iptal edeceklerini, bugüne kadar yapılan iş ve işlemleri de hukuki, ekonomik, teknik olarak incelemeye alacaklarını söyledi.

 

Özlale, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale ise “Sosyal Politikalar” başlığındaki hedefleri anlattı.

Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı kurulacağını söyleyen Özlale, tüm uluslararası sözleşmelere geri dönüleceğini ifade ederek, mutabakat metninde yer almamasına karşın, “Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sözleriyle salondan büyük alkış aldı.

 

“Suriyelilerin ülkelerine dönmelerini sağlayacağız”

Dış politika ve göç alanında atılacak adımları ise Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir açıkladı.

Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde ilgili ülkelerle tam diyalog içerisinde çalışılacağını, İsrail-Filistin arasındaki sorunlara çözüm bulunması için ilgili taraflarla görüşeceklerini ifade eden Tekir, şu hedefleri açıkladı: “Düzensiz göçü engelleyip, ülkemizin tampon bölge olmasına izin vermeyeceğiz.

Geri gönderme merkezlerinin sayısını ve kapasitesini artıracağız.

Gayrimenkul alımı karşılığı vatandaşlık almalarına izin vermeyeceğiz.

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin kontrol altında en kısa sürede ülkelerine dönmelerini sağlayacağız.”

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“YAZMANIN ONARICI GÜCÜ VE KADINCA YAZMAK”
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
OLAĞANÜSTÜ MECLİS TOPLANTISINDA BİRLİKLER SEÇİLDİ
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ABD’de Gazze protestoları üniversitelere yayılıyor!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
TÜRK GIDA KODEKSİ ARI ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz