GIDA FİYATLARI DÜNYA'DA UCUZKEN TÜRKİYE'DE PAHALI! – Kent 77 TvKent 77 Tv
8
10 Mayıs 2024 - 12:01
GIDA FİYATLARI DÜNYA’DA UCUZKEN TÜRKİYE’DE PAHALI!

Global gıda piyasalarında fiyatlar genel olarak düşüş gösterirken, Türkiye bu genel eğilimin dışında kalarak büyük bir artış yaşadı.

 

FAO’nun endeksine göre, nisan ayında dünya genelinde gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 7,4 geriledi. Ancak Türkiye’deki gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 68,4 artarak dikkat çekti.

 

FAO tarafından yayımlanan rapora göre, global gıda fiyatları endeksi nisan ayında geçen yıla kıyasla yüzde 7,4 düşüş yaşadı. Ancak, Türkiye’de aynı dönemde gıda fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 68,4 oranında bir artış gösterdi.

 

FAO’nun raporuna göre, gıda fiyatları Nisan ayında aylık bazda sadece yüzde 0,3 artış gösterdi. Alt endeksler bazında detaylara bakıldığında, et fiyatları yüzde 1,6, tahıl ve bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,3 artarken; süt ve ürünlerinde yüzde 0,3, şekerde ise yüzde 4,4’lük bir düşüş yaşandı.

Yıllık bazda ise, et fiyatları yüzde 0,4 ve süt ürünleri fiyatları yüzde 4,3 düştü. Tahıl fiyatları yüzde 18,3, şeker fiyatları ise yüzde 14,7 oranında azalış gösterdi. Yalnızca bitkisel yağ fiyatları yüzde 0,7’lik bir artışla yıllık bazda yükseldi.

Türkiye’deki artış globalin tersine

Türkiye’de ise durum oldukça farklı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de gıda fiyatları Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yüzde 68,5, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) yüzde 64,5 oranında artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin gıda fiyatlarındaki artışının global eğilimlerle ters orantılı olduğunu ortaya koyuyor.

Yazar

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
BAŞKAN FAZLACA, MÜZELER HAFTASINI KUTLADI
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
EMEKLİLERE KYK MÜJDESİ!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
Ekonomist Mahfi Eğilmez dolarla ilgili çok konuşulacak açıklamalar yaptı
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
VATANDAŞLAR KÖPRÜLERDEN GEÇEMİYOR!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
Yalovalı okçu Şeydanur Milli takımda seçildi

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz