DÜNYADA BİR İLK-BU GURUR YALOVA’NIN – Kent 77 TvKent 77 Tv
DÜNYADA BİR İLK-BU GURUR YALOVA’NIN
1.183
11 Ocak 2020 - 14:47

Yalova’da üretilen, dünyanın ilk Advanced Variable Drive (AVD) teknolojisi sahip “hibrit” römorkörü Boğaçay 38, düzenlenen törenle Türk karasularında hizmete başladı.

24 metre boyunda, 70 ton çekme gücünde olan ve kendi ekseni etrafında dönen Boğaçay 38’in hizmete girmesi için düzenlenen törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da katıldı. Dünyanın ilk Advanced Variable Drive (AVD), bir başka değişle “ileri seviye sevk” sistemine sahip olan römorkörde 3 motor bulunuyor. Motorların çekilen yüke göre kademe kademe çalışması nedeniyle bir ilk olma özelliği taşıyan römorkör, Türk karasularında görev yapacak.

Törenin açılış konuşmasını yapan Sanmar Tersnaesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Gürün, Caterpillar Propulsion firması ile daha düşük emisyon ve yakıt tüketimine sahip römorkör motoru yaptıklarını dile getirdi. Römorkörün 2 bin 500 tonluk bir yangın söndürme kapasitesine sahip olduğunu ve çok yüksek teknolojili ekipmanları ile donatıldığını kaydeden Gürün’den sonra Yalova Altınova Tersane Girişimcileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun konuşma yaptı. Uzun, 37 tersanenin bölgede hizmet verdiğini, yılda 55-60 adet yeni inşa gemisinin ülkelere ihraç edildiğini kaydetti. Yılda 700-750 adet gemiye tamir, bakım ve onarım işleri yapıldığına vurgu yapan Uzun,  bölgede 24 bini aşkın kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran ise tersanelerin son yıllarda savunma sanayi projelerinde de büyük başarı sağladığına dikkati çekti.

Bakan Turhan ise 2004 yılından bu yana yıllık ortalama 496 milyon TL olmak, toplamda ise 8 milyar TL’ye yakın sektöre destek verdiklerini anlattı. Turhan,  uluslararası liman sayısının 152’dan 181’e çıktığını anlatan Turhan, yat limanı sayısının ise 41’den 62’ye, yat bağlama kapasitesini de 8 bin 500’ten 19 bine yükseldiğine dikkati çekti. Turhan, Türk sahipli deniz ticaret filosunun 2003 yılına göre 3 katın üzerinde büyüyerek 8,9 milyon DWT büyüklükten 28,6 milyon DWT büyüklüğe ulaştığını belirterek, “19. sıradaki Türk sahipli filomuz, bugün dünya sıralamasında 15. Sırada. Ülkemizin dünya deniz taşımacılığındaki rolünün güçlenmesiyle, konteyner elleçlemesi 5 kat artarak 11 Milyon TEU’ya ulaştı. Toplam yük elleçlemesi 190 milyon tonken, 460 milyon tona ulaştı” dedi.

Devletin yaptığı yatırımlar ve desteklerle sektörün önemli gelişim sağladığına vurgu yapan Turhan, şöyle konuştu:

“Atılan adımlarla gemi inşa sanayimizin şaha kalkmasını sağladık. Gemi inşa sanayimiz son teknolojiyi kullanarak çevreye duyarlı gemiler inşa edebilen önemli bir sektör durumuna geldi. 81 tersanemizin tecrübesi, iş bitirmedeki zamanlaması ve kaliteden ödün vermeyen yönetim anlayışıyla dünya ölçeğinde saygın bir yer edinmesini hak etmektedir. Bu başarı hükümetimizin ve sektör temsilcilerimizin ortak eseridir. Elbette daha çok yapacak işlerimiz var. “

Dünya pazarında rekabet üstünlüğüne ulaşmanın yolunun teknoloji, arge ve inavasyondaki üstünlükten geçtiğini kaydeden Turhan, şöyle devam etti:

“Bu konudaki çıtamızı çok daha yukarlara taşımak mecburiyetindeyiz. Sektörümüzün projelere inovatif yaklaşımı çevreci ve alternatif enerji kaynaklarını kullanabilen projeler konusunda yaptığı atılımlar ülkemize olan ilgiyi tabiatıyla artırmaktadır. Tersanelerimizde ulusal ve uluslararası pazarlar için imal edilen römorkörler ilgiyle takip edilmektedir. Bu çalışmanın en güzel örneklerinden birisi bugün hizmete alınacak olan Boğaçay 38 hibrit römorkörüdür. Römorkörün diğer özellikleri dışında ileri seviyedeki değişken sevk sistemine sahip olması oldukça önemlidir. Sanmar’ın bu başarısı elbette tesadüfi değildir. Sanmar, dünyada doğalgazla çalışan ilk römorkörü ve daha sonra da ilk otonom römorkörünü inşa eden öncü bir işletmedir. Bugün de bir ilki daha gerçekleştirerek ilk hidrolik hibrit römorkörü inşa etmesi ülkemiz ve sektörümüz adına övünülecek bir durumdur. O nedenle SANMAR Tersanesi’ni tebrik ediyorum.”

Konuşmaların ardından Boğaçay 38 römorkörünün hizmete açan kurdele kesildi.

Törene Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Altınova Kaymakamı Ahmet Özyiğit, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral da katıldı. Bakan Turhan sonrasında tersane ziyaretleri gerçekleştirdi.

Yazar

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

        WhatsApp
        Kent77 WhatsApp Hattı
        Kent77 Tv & Dijital Platform
        Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz