4 Nisan Dünya Sokakta Yaşayan Hayvanlar Günü – Kent 77 TvKent 77 Tv
16
04 Nisan 2024 - 15:19
4 Nisan Dünya Sokakta Yaşayan Hayvanlar Günü

Dünya Sokakta Yaşayan Hayvanlar Günü, 2010’da Hollanda Ulusal Sokakta Yaşayan Hayvanlar Konferansı‘nda bir araya gelen 100’den fazla Hollandalı kuruluşun katılımıyla kutlanmaya başlandı. 4 Ekim’deki Dünya Hayvanları Koruma Günü‘ne tam 6 ay kala kutlanan Sokakta Yaşayan Hayvanlar Günü, kentlerde yaşayan başıboş veya kaybolmuş evcil hayvanlar hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla organize ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya çapında sokaklarda yaşayan köpeklerin sayısı 200 milyondan fazla. Kedilerin sayısının ise bundan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de hayvan haklarının yetersiz oluşu, hayvan severler için de hak aramaları konusunda zorlayıcı oluyor çünkü,  Türkiye Cumhuriyeti Medeni Hukuku gereğince Eşya Kanunu kapsamında değerlendiriliyor.

Bianet’in aktardığına göre; hayvanların yaşam hakkını koruyan ve 2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı kanuna göre hayvanlarla ilgili yasaklardan bazıları şöyle:

  • Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.
  • Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak.
  • Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak.
  • Hayvanlara cinsel istismarda bulunmak, işkence yapmak.
  • Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek.

Veteriner Halk Sağlığı Derneği, sokakta yaşayan hayvanların korunması ve kısırlaştırılması gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Derneğe göre, Türkiye’de bazı belediyeler bu konuda öncülük ederken, bazı yerlerde yeterli çaba gösterilmiyor. Dernek, Dünya Sokakta Yaşayan Hayvanlar Günü’nün, hayvanlara yönelik farkındalık yaratma ve onlara daha iyi bir yaşam sunma çabalarını güçlendirmek için bir fırsat olduğunu belirtiyor​.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin yayınladığı bildiride şu ifadeler yer alıyor:

“Yüzyıllardır bu topraklarda sokaklarımızı paylaştığımız köpekler, AK Parti iktidarı tarafından siyasi bir hedef haline getirildi; mevcut belediyeler kanuna aykırı toplamalar ve katliamlar yaparken, YRP ve BBP gibi partiler de kanuna aykırı seçim vaadinde bulunarak sokakta tek bir köpek bırakmayacaklarını, “itlaf” edeceklerini, yani açıkça öldüreceklerini duyurdu. Toplumun büyük bir kesimi tarafından itiraz edilse de bu suçlar hakkında hiçbir yasal işlem başlatılmadı.

Şimdi herkesin bir olup, bu açık katliam duyurusuna karşı durması gerekiyor. Özellikle YRP’nin aldığı Yozgat, Şanlıurfa ve BBP’nin aldığı Sivas gibi şehirler ve yine bu partilerin aldığı diğer belediyeler barolar ve hayvan koruma gönüllüleri tarafından denetlenmeli, kanuna aykırı her uygulama engellenmeli, suç delilleri barolara ulaştırılarak yasal sürecin başlatılması sağlanmalıdır.

Fakat hak ihlalleri ne yazık ki sadece bu gerici partilerin söylem ve uygulamaları ile sınırlı değildir. CHP’li bazı belediyeler de partilerinin iç tüzüğüne ve seçim süreci genel tutumuna aykırı uygulamalarda bulunmakta ve kanuna aykırı toplamalar ile açıkça suç işlemektedir.

Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Bilecik ve Aydın gibi belediyelerce uygulanan şiddete derhal son verilmeli, bu belediyeler kapılarını hak savunucuları ve gönüllülere açarak bilimsel çözüm projelerini hayata geçirmelidir.”

“Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik kurumsal şiddet ve bu cezasızlıktan cesaret alan katillerin, tecavüzcülerin yarattığı şiddet sarmalına karşı bir yol haritası sunuyor, bu yolda dayanışma için açık çağrıda bulunuyoruz”  diyerek TBMM’ye, YEREL YÖNETİMLERE, MEDYAYA,  ÜNİVERSİTELERE ve AKADEMİSYENLERE, SANATÇILARA, BAROLARA ve DİĞER HAK SAVUNUCULARINA çağrıda bulundu.

Yazar

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ALTINOVA KENT KONSEYİ’NDE ‘PALAŞOĞLU’ DÖNEMİ BAŞLADI
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ÇİFTLİKKÖY’DE GERİ DÖNÜŞÜMDEN KENT MOBİLYALARI ÜRETİLİYOR

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz