10 Maddede Bu Hafta – Kent 77 TvKent 77 Tv
224
07 Ekim 2023 - 15:17
10 Maddede Bu Hafta

  1. 3. köprü: Türkiye’nin tarihî İpek Yolu’nu canlandırmayı hedefleyen ve Çin’in önderliğindeki Kuşak ve Yol Projesi’ndeki konumunu güçlendirmek için Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek bir demiryolu hattı projesi üzerinde çalıştığı, finansman içinse Birleşik Arap Emirlikleri’yle görüştüğü bildirildi.
  2. TÜFE: Enflasyon, TÜİK’in açıkladığı resmî verilere göre Eylül’de 2023’te aylık bazda %4,75, yıllık olarak %61,53 artış göstererek yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekirdek enflasyon %68,93 olarak ölçüldü. TCMB’nin değerlendirmesinde, eğitimle bağlantılı kalemlerin yüksek fiyat artışlarıyla öne çıktığına değinildi.
  3. Yaşam pahalılığı: İTO’nun verilerine göre İstanbul’da tüketici fiyatları, Eylül’de aylık bazda %5,46 artarken yıllık artış, %73,18 seviyesinde gerçekleşti. İPA’nın araştırmasına göreyse İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti, bir önceki aya göre %4,62, geçen yılın aynı ayına göreyse %79,42 artarak 44 bin 561 lira oldu.
  4. Reel döviz kuru: TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Eylül’de 3,10 puan artışla 55,52’ye yükseldi. Buna göre Türk lirasının yabancı para birimleri karşısındaki değeri, rekor seviyedeki enflasyona rağmen son iki ayda %14 yükseldi.
  5. EPDK ve BOTAŞ, Ekim ayı elektrik ve doğalgaz tarifelerini güncelledi. Yeni tarifelere göre sanayi ve elektrik santrallerine verilen doğalgaza %20 zam yapılırken sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde de %20’lik artış gerçekleşti.
  6. İç hesaplaşma: ABD’de federal hükümeti kapanmaktan kurtaran geçici bütçe tasarısının onaylanmasının ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin görevine, kendisinin de üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti içerisindeki aşırı sağcı grubun önergesiyle son verildi. McCarthy, ABD tarihinde kendi partisinden üyelerin oylarıyla görevden alınan ilk meclis başkanı oldu.
  7. Sınır duvarı: Biden hükümeti, Meksika’dan gelen çok sayıda yasadışı göçmenin giriş yaptığı Teksas’ın Starr Country nahiyesine 32 kilometrelik bir sınır duvarı inşa edileceğini duyurdu. Hamle, ABD Başkanı Joe Biden’ın en büyük rakibi eski başkan Donald Trump’ı çokça eleştirdiği göçmen karşıtlığı konusunda bir geri adım olarak yorumlandı.
  8. Sınır dışı: Pakistan, 1,7 milyon Afganistan uyruklu sığınmacının Kasım ayına kadar ülkeyi terk etmesine hükmetti. İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, süreye uymayanların zorla çıkarılacağını bildirdi. Ordu destekli geçici hükümet, ülkede yıl başından bu yana düzenlenen 24 intihar saldırısından 14’ünün Afganistan vatandaşları tarafından yapılması nedeniyle bu kararı aldığını duyurdu.
  9. Yeni model: Togg CEO’su Gürcan Karakaş, C segmenti yeni binek model üzerinde çalıştıklarını; yeni araç için 2024 yılı sonunda tasarımını tamamlamayı, 2025 yılı başında ise yollara çıkmayı hedeflediklerini açıkladı. Karakaş, yeni modelin sedan coupe veya cross coupe hatlarını taşıyabileceğini duyurdu.
  10. Uzay enkazı: ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), yirmi yılı aşkın bir süredir uzayda bulunan EchoStar-7 uydusunun yörüngeden çıkarılmaması nedeniyle uydu şirketi Dish Network’e 150 bin dolar ceza verdi. Söz konusu ceza, uzay enkazıyla mücadele kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle bir şirkete verilen ilk para cezası olarak tarihe geçti.

Yazar

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“YAZMANIN ONARICI GÜCÜ VE KADINCA YAZMAK”
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
OLAĞANÜSTÜ MECLİS TOPLANTISINDA BİRLİKLER SEÇİLDİ
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ABD’de Gazze protestoları üniversitelere yayılıyor!
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
TÜRK GIDA KODEKSİ ARI ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz