


Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından ve Türkiye’nin ilk Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ 110 yaşında hayatını kaybetti.
Kaynak Yayınları “Türkiye’nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ’ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağolsun.” şeklinde ile duyurdu.
Türk arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914’te Bursa’da dünyaya geldi. Çığ’ın ailesi, Kırım’dan Anadolu’ya göç etmiş Kırımlı bir ailedir.
1940 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi’nde çalışmaya başlayan Muazzez İlmiye Çığ, Çiviyazılı Belgeler Arşivi’nde uzman olarak görev yaptı. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlendi. Müzedeki görev süresi boyunca Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizledi, sınıflandırdı ve numaralandırarak düzenli bir arşiv oluşturdu. Çığ ve ekibi, 74 bin tabletten oluşan bir çiviyazılı belgeler arşivi kurarak bu alanda büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca, 3 bin tabletin kopyasını çıkararak bunları katalog halinde yayımladı.
1993 yılında yayımlanan “Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk” adlı kitabıyla birlikte toplam 13 kitap yazdı.
Çığ, akademik başarıları ve kültürel mirasa katkıları nedeniyle Meslek Hizmet Ödülü, Özgür İnsan Ödülü ve Melvin Jones Dostluk Ödülü başta olmak üzere birçok prestijli ödüle layık görüldü.
Muazzez İlmiye Çığ, akademik çalışmalarıyla Türkiye’de tarih ve arkeoloji biliminin gelişimine öncülük etmiş ve Sümeroloji alanında tüm dünyada tanınan bir bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.