TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ KİVİ HASADINA KATILDI – Kent 77 TvKent 77 Tv
TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ KİVİ HASADINA KATILDI
263
23 Ekim 2020 - 13:47
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Altınova ilçesinde kivi hasadına katıldı.
Burada gerçekleştirilen törende konuşan Pakdemirli, Türkiye’nin 31 bin dekar alanda yapılan kivi üretimiyle dünyanın sayılı üreticilerinden biri haline geldiğini söyledi.
Son 18 yılda kivi üretimimiz, 30 kat gibi rekor bir artışla 2 bin 500 tondan 74 bin tona ulaştığını anlatan Pakdemirli, “Yalova’mızda, yıllık 25 bin ton kivi üretimiyle de Türkiye’de, birinci sıradadır. Bu başarı elbette Yalovalı çiftçilerimizin kurduğu moderne bahçelerden, dünya standartları üzerinde elde edilen üretimlerle hasıl olmuştur. Yalova’da 6 bin 300 dekar alanda yapılan kivi üretimi, doğrudan ve dolaylı olarak 2 bin aileye gelir kapısı olmuştur. Aynı zamanda Yalovalı çiftçilerimiz 2019 yılında 3 milyon dolarlık kivi ihracatı yaparak Yalova ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmuştur. Bu vesileyle bugün bu törende bulunanların şahsında, üretimin her safhasında yer alan Yalovalılara, gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Bu yıl devreye alınan Dijital Tarım Pazarı’nın (DİTAP) ile sözleşmeli üretim, fiyat istikrarı, aracıların kaldırılması, maliyetlerin düşürülmesi gibi bir çok unsuru içeren önemli bir projene değindi ve üreticileri BİTAP’a üye olmaya davet etti
Pakdemirli, Bugüne kadar 13 soğuk hava deposuyla, 16 işleme, ambalajlama ve paketleme olmak üzere toplam 29 projeye, 8,2 milyon lira hibe desteği verdiklerini söyledi.
Gençleri ve kadınları kivi üreticiliğini tavsiye eden Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“ Az bir yatırımla, ekonomik verim süresi 30 yıl olan kivi yetiştirciliğine yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü 10 dekarlık bir alana yapacağınız ufak bir yatırımla, asgari ücretin aylık 6 katı kadar gelir elde edebilirsiniz. Bakanlık olarak kivi yetiştiriciliğinde, arge çalışmalarımız da devam ediyorum. Araştırma enstitülerimiz tarafından bir çok proje yürütüyoruz. 2018 yılında ülkemizin ilk yerli kivi çeşidi olan ‘İlk Altın’ ve 2019 yılında bunun tozlayıcısı olan ‘Kemalbey’ kivi çeşitleri tescil edilmiştir. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından fidan üretimleri başlamış olup 2021 sezonunda üreticilerimizin istifadesine sunacağız. Yürüttüğümüz ıslah projeleriyle tüketici tarafından daha çok tercih edilen tüysüz, erkenci, farklı renkli meyve etine sahip yeni kivi çeşitlerini de ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz.”
GIDA ISRAFI CİDDİ BOYUTLARDA
Türkiye’de israfın maalesef ciddi boyutlarda olduğuna dikkati çeken Pakdemir, “Günlük 5 milyona yakın ekmeğin israf edildiğini görüyoruz. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50’sinde kayıp yaşanıyor. Hizmet sektöründe işletme başına yılda 4,2 ton gıda, 2 bin litre içecek israfı gerçekleşiyor. Yani ülkemizde her yıl, 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk geliyor. Şayet gıdadan yüzde 5 oranında bir tasarruf sağlayabilsek ülkemizde 900 bin ailenin 1 yıllık geçimini karşılamış oluyoruz. Dolayısıyla biz de bakanlık olarak bu yıl mayıs ayında gıda kaybını önlemek ve ısrafını azaltmak amacıyla önemli bir kampanya başlattık. Kampanyanın ismi, gıdanı koru, sofrana sahip çık. Strateji belgesi eylem planını oluşturduk. Toplumda farkındalık oluşturacak çok sayıda aktivite var. Sizlerin de bu kapsamda desteğini özelikle bekliyorum. ‘söz ver rekor gelsin’ sloganıyla sosyal farkındalıkta 2 milyon kişi ile dünya rekoru kırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda çevre konusuyla ilgili dünyada en çok imza toplanan kampanya rekorunu da inşallah desteğinizle kırmış olacağız.”
Pakdemirli, “Çiğ süt destekleme ödemeleri kapsamında 262 bin 641 yetiştiricimizin, 2 milyon 635 bin ton çiğ sütü için 353 milyon 849 bin lira destekleme ödemesi, malak desteği ödemesi kapsamında, 3 bin 610 yetiştiricimizin, 10 bin 289 baş malağı için 2 milyon 670 bin lira destek ödemesi ve Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 413 projeye 58 milyon 235 bin lira olmak üzere toplam 414 milyon 754 bin lira destekleme ödemesini bugün saat 18.00’den sonra çiftçilerimizin hesaplarına yatırmaya başlayacağız.” dedi.
YALOVA VERİLECEK DESTEK
Pakdemirli, Yalova’daki destekleri ise şöyle açıkladı:
“Yalova ilimiz için ekonomik değeri yüksek olan Kivi üretimini geliştirmek amacıyla Çınarcık İlçemizde “Kocadere- Şenköy havzası Kivi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında 500 dekarlık kivi bahçesi kurulumu hibe desteği programının 1. Etabına başlıyoruz. Bu kapsamda 65 dekar alanda kurulacak kivi bahçeleri için 400 bin lira hibe desteği sağlayacağız. Yalova’da yem bitkileri ekilişlerini geliştirmek amacıyla Bakanlığımız ve İl Özel İdaremiz destekleri ile toplam 187 çiftçimize 2.525 dekar alanda ekilmek üzere yüzde 75 hibe destekli 15,5 ton tohum dağıtıyoruz. Böylece 2019 yılında 6.828 dekar olan ekiliş alanını yüzde 37 artırıyoruz. ‘Yalova İlinde Meyveciliği Geliştirme Projesi’ kapsamında daha önce yaklaşık 16 bin fidanı hibesi ile kurduğumuz 315 dekarlık Trabzon Hurması bahçelerine 6.000 adet fidan hibe desteği ile 120 dekar daha ilave diyoruz. Böylece son dört yılda oluşturduğumuz Trabzon Hurması bahçelerini toplamda yüzde 85 artırıyoruz. Aynı proje kapsamında daha önce 314 dekar alanda desteklediğimiz Ceviz bahçelerine 200 dekar daha ilave ederek 5.000 adet fidan hibe desteği sağlıyor ve son üç yılda desteklediğimiz ceviz bahçeleri ile ceviz alanlarını yüzde 30 artırıyoruz.
Sağlık meyvesi olarak bilinen ve ekonomik değeri yüksek olan Aronya meyvesinin yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla yaklaşık 17 bin fidan dağıtarak kurduğumuz Aronya bahçelerine ilaveten 5 bin 100 adet fidan dağıtarak 150 dekara çıkarıyoruz. Yine “Yalova İlinde Meyveciliği Geliştirme Projesi” kapsamında çilek yetiştiriciliğine destek veriyor, 115 bin adet çilek fidesi dağıtarak yeni çilek tarlası tesis ediyoruz. Yalova’mız için önemi büyük olan Yalova Kivisi ve Yalova Aronyası için Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından Coğrafi İşaret çalışmalarını tamamlandı ve patent enstitüsüne başvurusunu yaptık. Bu sayede Kivi ve Aronyanın marka ve pazar değerini artırıyor, Kivi ve Aronya’yı Yalova’nın markası haline getiriyoruz. İlimizde üretilen bal ve propolis ürünlerinin tescil edilmesine yönelik “Yalova Kestane-Ihlamur Ormanı Balı ve Propolisi” Coğrafi işaret başvurusunu Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte yaparak Yalova balına katma değer sağlıyoruz. Sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği yapılan mevcut seralarımızı modernize ederek gerek sağlamlık yönünden gerekse yetiştirme teknikleri yönünden verimli hale getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca seralarımızı doğal afetlere karşı TARSİM sigortası yapılabilecek standartlara yükselteceğiz. Bu amaçla “Yalova İli Sebze ve süs Bitkileri Seralarının Modernizasyonu Projesini” başlatıyoruz. Marmara Denizinde yürütülmekte olan Avcılık faaliyetlerinin kontrolü ve sürdürülebilir deniz hayatının sağlanabilmesi için tüm Marmara Denizinin tek merkezden sevk ve idaresinin sağlanabileceği TİGEM’e ait olan 15.544 m2 lik alanda “Marmara Denizi Su Ürünleri Denetim, Kontrol ve Eğitim Merkezi” kuruyoruz. Altınova ilçemizdeki tarım alanlarını sulayacak olan Karadere barajı ve içme suyu ihtiyacını karşılayacak Kınalı barajlarının planlama çalışmalarını bitirip, proje çalışmalarına bu yıl sonunda başlıyoruz.
YALOVA’DA YAPILANLAR
Pakdemirli, Yalova’da yapılan projelerle ilgili de şunları kaydetti:
“Yalova’lı çiftçilerimize son 17 yılda toplam 59,4 Milyon Lira tarımsal destek verdik. Genç Çiftçiyi Destekleme Projesi kapsamında; 2016-2018 yılları arasında toplam 368 projeye 11 Milyon Lira destek sağladık. Böylelikle; Genç Çiftçi Destekleme Projesi ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarıyla 794 kişiye istihdam oluşturduk. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında; 2006-2019 yılları arasında 42 adet projeye 15 Milyon Lira hibe desteği sağladık. Ayrıca, 440 adet Makine-Ekipman Desteği ile 93 adet Bireysel Basınçlı Sulama projelerine 3,3 Milyon lira hibe desteği sağladık. Yalova’mızda Bitkisel üretim yapan çiftçilerimize toplam 4,1 milyon lira destek sağladık. 2017 yılından itibaren Yalova ilimizi ÇATAK desteğine dahil ettik ve 752 dekar alanı projeye dahil ederek 225 bin lira hibe desteği sağladık. Hayvancılık destekleri kapsamında, 6,3 milyon lira Buzağı desteği, 2,8 milyon lira Anaç sığır desteği, 2,4 milyon lira Halk elinde ıslah kıvırcık koyun desteği, 2,3 milyon lira Anaç koyun desteği, 2 milyon lira Süt desteği ve diğer desteklerle birlikte toplam 20 milyon lira hibe desteği verdik. Su Ürünleri faaliyetleri için 2,75 milyon lira hibe desteğinde bulunduk, bunun 1.5 milyon lirasını balıkçı tekneleri için sağladık. 2002 yılında 74,9 milyon lira olan Yalova ilimizin tarımsal hasılasını 663,6 milyon liraya çıkararak 8,9 kat artırdık. Yalova ilimizin toplam 798 bin dekarlık alanının %27’sini oluşturan 218 bin dekarlık tarım alanlarımızı, en etkin şekilde işleyerek yıllık 309 milyon liralık bitkisel üretim hasılası oluşturduk. Buna ilaveten yıllık 160 milyon adede varan süs bitkileri üretimi gerçekleştirerek Yalova ilimizin ekonomisine yaklaşık 450 milyon liralık katma değer sağladık. Yalova’mızın %0,8’ini oluşturan 6.577 dekar mera alanlarının tamamında tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları tamamlayarak 2.933 dekar alanda mera ıslah ve amenajman projeleri ile meralarımızı ıslah ettik. 2,6 milyon doları bitkisel ürünler olmak üzere Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık sektörlerinde toplam 4,8 milyon dolar ihracat yaparak Yalova ve ülke ekonomisine katkı sağladık. Ülkemizde tüketilmeyen canlı kurbağa, salyangoz gibi ürünlerden yıllık 830 bin dolarlık ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağladık. Tüm bu çalışmalar neticesinde tarla ve yem bitkileri ekiliş alanlarını 27 bin dekardan 42 bin dekara çıkararak 1,6 kat, 8.495 ton olan verimi 31.577 tona çıkararak 3,7 kat artış sağladık. 35 bin ton olan meyve üretimini 55 bin tona çıkararak %57 artış sağladık. 2002 yılında 670 dekar olan süs bitkileri üretim alanını 3.793 dekara çıkararak 5,7 kat artırdık. TİGEM arazisini uzun süreli kiralama suretiyle süs bitkileri üreticilerinin kurduğu GARDEN A.Ş’ye tahsis ettik, Süs Bitkileri üreticileri kümelenme modelini oluşturduk, üretimde ve pazarlamada verimlilik sağlayarak yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlanmasının önünü açtık. 2002 yılında 10 bin adet olan Büyükbaş hayvan sayımızı 2020 yılında 15 bine çıkararak %50 oranında artırdık. Küçükbaş hayvan sayımızı 14.065 den 34.395’e çıkararak %145 oranında artırdık. Yalova’mızdaki yaş meyve ve sebze depolarının kapasitelerini artırmak üzere Kırsal Kalkınma Yatırım Proğramından 8,2 milyon lira hibe desteği sağladık ve depolama kapasitesini 65 bin tona çıkararak bölgemizin meyve ve sebze lojistik merkezi haline getirdik. 2017 yılında uyguladığımız “Yalova İli Süs Bitkileri ve Sebze Seralarının Modernizasyonu” projesi ile 10 çiftçimizin 500’er metrekarelik seralarını modernize ettik ve 250 bin lira hibe desteği sağladık. İl Özel İdaremizin destekleri ile “Yalova İlinde Meyveciliğin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında son dört yılda 45 bin adet fidan ve 463 bin adet fide hibe ederek yaklaşık 1000 dekar alanda kapama meyve bahçeleri tesis ettik. Yine aynı proje kapsamında sağlık meyvesi olarak bilinen Aronya meyvesinin yaygınlaştırılması amacıyla 100 dekar alanda bahçe tesis etmek üzere fidan desteği sağladık. Yine İl Özel İdaremizin destekleri ile 2020 yılında başlattığımız “Yalova İli Örtü Altı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi” ile 27 bin adet biber ve 15 kg fasulye tohum dağıtımı yaparak örtü altı alanda sebze üretimine destek sağladık. “Engelsiz Organik Tarım”, “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü”, “Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları “, “Kivi Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları” Projelerimiz ile organik ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını sağladık. 2014-2020 yılları arasında ilimizde uygulanan Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma projesi kapsamında 221 işletmeye toplamda 316 baş koç dağıtımı yapılarak 484 bin lira hibe desteği verdik. Organik Arıcılık ve Organik Bal Üretimini Yaygınlaştırma Projesi kapsamında 10 arıcımıza 600 adet organik kovan ve arıcılık malzemeleri sağlayarak, organik tarım sertifikası almalarını sağladık, 190 bin lira hibe desteği verdik. Organik Sertifikasyon Projemiz kapsamında 15 Aronya üreticilerimizi 23 dekar alanda Organik Tarıma geçirdik. 2018-2019 yıllarında “Yalova İli Ekmeklik Buğday Üretiminde Yeni Çeşitlerin Denenmesi ve Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 57 çiftçimize 1040 dekar alan için 26 ton buğday tohumu dağıtılarak 57 bin liralık hibe desteği sağladık. “Yalova İlinde Meyvelerin Kurutularak Değerlendirilmesi Projesi” ile Kivi, Trabzon Hurması, Aronya meyvelerinin yeni teknolojiler kullanılmak suretiyle kurutularak değerlendirilmesi ve “Yalova Hurması”, “Yalova Kivisi”, “Yalova Aronyası” markası ile tüketicilere sunulması için çalışmalar başlattık. Ülkemizdeki 46 adet Tarıma Dayalı İhtisas OSB içerisinden birisi olan “Tarıma Dayalı Çiçekçilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesini”, Çiftlikköy İlçemizde kurduk. “Buzağı Ölümlerini Önleme Projesi” kapsamında 2018 yılında başlayan aşılama çalışmaları ile gebe ineklere ve buzağılara 8.200 doz aşılama yaptık. %7,5 olan buzağı ölüm oranlarını 2019 yılında %5,2’ye düşürdük. İlimizdeki Akköy, Ahmediye ve Kılıç köylerinde bulunan 3 adet kooperatifimize süt toplama tankı, Arıcılar Birliğine Barkotlu Ambalajlı Bal Dolum Etiketleme ve Paketleme Ünitesi Kurulumu sağladık. “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı (Kıvırcık Koyun) Projesi” ile hayvan ırklarımızın yetiştirici şartlarında geliştirilmesini hedefliyoruz. Bunun devamı olarak “Yalova Kıvırcığı Koyunlarının Genetik Çeşitliliğinin Analizi” projesi ile Yalova’da bulunan kıvırcık koyunlarının diğer kıvırcık koyunlarından farklılıklarının tespitine yönelik çalışmalar yürütüyoruz.
Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması projeleri kapsamında “Bal Arısının Kivi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması”, “Uzaklarda Arama, Aronya Meyvesi Yalova’da”, ve “Ek Yoncayı Al Kaliteli Sütü Projesi” uygulayarak tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılmasını sağladık.
“Zeytinde Periyodisitesinin Kırılması Projesi” ile zeytin alanlarının ekonomik verimliğe kavuşabilmesi için periyodisiteyi önlemeye yönelik, budama, bakım ve gübreleme konularında eğitim ve yayım çalışmaları yürüttük. Pandemi sürecinde çiftçilerimizin faaliyetlerine devam etmeleri ve üretimin aksamaması için gerekli tüm tedbirleri aldık, 1.247 adet “tarımsal faaliyet belgesi” düzenleyerek çiftçilerimizin tarımsal işletmelerine ulaşmaları ve üretimlerine devam etmelerini sağladık.Marmara denizindeki balıkçılık faaliyetlerinin denetlenmesi amacıyla 2017 yılında İl Müdürlüğümüz envanterine yeni bir kontrol gemisi dahil ettik. Böylece tahsis ettiğimiz 2 adet kontrol gemisi ile 2019 yılında 147 gün deniz devriyesi ve denetimi yaptık. Balıkçı barınaklarımızın dip taramasını yaptırarak, balıkçı gemilerinin barınağa güven içerisinde yanaşmalarına imkan tanıdık.Ülkemizde yapılan toplam midye yetiştiriciliğinin yaklaşık 2 katı kadar miktarda, 9 bin ton kapasite ile Yalova’mızda midye yetiştirmek üzere yatırımcılarımıza imkan sağladık. Alıcı ve satıcıyı online ortamda biraraya getiren Dijital Tarım Pazarını hizmete soktuk. Türkiye’de DİTAP üzerindeki ilk kayıt Yalova’dan bir üreticimiz ile zincir market arasında imzalandı. İlk sözleşmeyi Yalova’lı bir üreticimiz ve alıcımızın yapmış olması bizleri ayrıca gururlandırdı. Ayrıca Yalova Üniversitemiz DİTAP’a kaydını yapan ilk üniversitemiz oldu.
Bakan Pakdemirli, konuşmaların ardından kivi hasadına katıldı.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ALTINOVA KENT KONSEYİ’NDE ‘PALAŞOĞLU’ DÖNEMİ BAŞLADI
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ÇİFTLİKKÖY’DE GERİ DÖNÜŞÜMDEN KENT MOBİLYALARI ÜRETİLİYOR

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz