SERMAYECİK ÇİLEĞİ MARKA OLDU – Kent 77 TvKent 77 Tv
SERMAYECİK ÇİLEĞİ MARKA OLDU
727
17 Ağustos 2020 - 12:38

Altınova ilçesine bağlı 100 haneli Sermayecik Köyü’nde, yılda yaklaşık 500 ton çilek üretirken ürünler İstanbul’da yüksek fiyatlara alıcı buluyor.

50 yıldır çilek üreticiliğinin yapıldığı Sermayecik köyünde, çiftçiler ikinci hasat dönemine başladı. İlk hasatlarını Haziran ayında yapan çiftçiler, Aralık ayına kadar sürecek ikinci hasat dönemlerine girdi. Sermayecik Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 yıldan bu yana köylerinde çilek üretiminde büyük değişimler yaşandığını kaydetti.

Köylerin yarısının çilek ürettiğini dile getiren Çiftçi, daha önce sadece haziran ayında hasadı başlayıp biten çilek türlerin ürettiklerini söyledi. Köyde 17-18 yıl önce 7 veren çeşitleri üretmeye başladıklarını söyleyen Çiftçi, “Bununla beraber köyde çilekçilik farklı bir boyu kazandı.  7 veren çeşitlerin uzun dönem hasat var. Mayıs ayının 15’inde başlayıp aralık ayının sonunda kadar ürün alabiliyoruz” diye konuştu.

Bunun kendilerine avantaj sağladığını kaydeden Çiftçi, şunları kaydetti:

“Çileğin azaldığı dönemlerde, güzel piyasaları yakalıyoruz. Yüksek fiyatlı ürün satma imkanımız oluyor. Bu da haliyle, köylüye, üreticiye kazandırıyor. Son olarak kullandığımız San Andreas türü Türkiye’de ilk kez Sarmayecik köyünde dikildi. San Andreas çeşidiyle 7-8 yıldır üretimi sürdürüyoruz. Bu çeşitten çok memnunuz. Bizimle beraber Marmara Bölgesi’nde bu çeşit tanındı, benimsendi ve şu anda dikimi yapılıyor.”

-Çilekler İstanbul’da özel yerlere gidiyor

Çileklerin yoğun talep gördüğünü anlatan Çiftçi, çileği pazarlama konusunda hiçbir sıkıntılarının olmadığını ifade etti. Çiftçi, köy olarak taleplere de yetişemediklerini belirtti.

Çiftçi, ürettikleri çilekleri köydeki Ürün Toplama Merkezi’ne getirdiklerini ve burada direk satışın da yapıldığını anlattı.  Bundan ziyade Sermayecik çileğinin İstanbul’daki Bayrampaşa ve Kadıköy hallerinde komisyonla satıldığını dile getiren Çiftçi, “İstanbul’da da çileklerimiz özel yerlere giderler. Lüks marketlere, manavlara, otellere, pastanelere çileklerimiz gider. O yüzden pazarlamada sıkıntımız yok.  Sermayecik çileği bir marka olmuş çilek. Her yerde aranan bilinen bir çilek. Tercih edilmesinin nedeni şu: Kalibresinin iyi olması, aromasının tatlı, güzel olması ve de güven.” ifadesini kullandı.

“Çilek fiyatları peyderpey artacak”

Çiftçi, ilk dönemde ortalama 10 lirada çileklerinin satışlarının gerçekleştiğini ifade etti. Çiftçi, ilk dönemde piyasalar iyi olduğunu belirterek, “İkinci dönem başlarken piyasa beklediğimizin çok az altında. Bundan sonraki süreçte bu fiyat peyderpey bu fiyat artacaktır. Bundan sonra çileğin fiyatı 10-15 lira arasında değişir. Türkiye’de çileğin olmadığı zaman fiyatlar daha da artıyor. Mesela geçen sene 20 liralara çilek sattık. 6-7 yıl öncesinde 63 liraya da çilek satıldığını biliyorum. Geçen yıllarda 30, 40 liraları da gördük.”

Bu yıl da üretimin yüksek olmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Çiftçi, şöyle konuştu:

“Birkaç yıldır çilek rekoltemiz 450-500 ton civarında. Bu sene 500 tondan aşağıya düşmeyeceğini düşünüyoruz. Şimdiye kadar ki toplanan çilek ve bundan sonraki öngörümüze baktığımız zaman rekoltenin 500 ton civarında olacağını düşünüyoruz. Bu da Yalova ölçeğinde, 100 haneli bir köyde ciddi bir rakam olduğunu düşünüyorum.”

 

 

Çilek üreticilerinden Şemsettin Özer (61) 40 yıldır köyde çilek ürettiğini söyledi. Özer, daha önce 1 ay hasat yaparken yedi veren çeşidiyle artık 7 ay ürün hasadı gerçekleştirdiklerini anlattı. Özer, 10 tonun üzerinde bu yıl ürün beklediğini kaydetti.

Yazar

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

        WhatsApp
        Kent77 WhatsApp Hattı
        Kent77 Tv & Dijital Platform
        Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz