SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SAĞLIKLI ORMANLAR, TEMİZ SU – Kent 77 TvKent 77 Tv
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SAĞLIKLI ORMANLAR, TEMİZ SU
88
22 Mart 2023 - 11:21

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili açıklamada bulundu.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Ormanlar iklim değişikliğinin neden olduğu ısı ve aşırı hava olaylarına maruz kalmada tampon görevi görürler. Ayrıca başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar ormandaki bitkilerden elde ediliyor” diye konuştu.

ORMAN TAHRİBATI TÜM CANLILARIN YAŞAMINI TEHDİT EDİYOR

Orman varlıkları üzerindeki baskıların hastalıklara maruz kalma riskini arttırdığını hatırlatan Deniz Ataç, “Yapılan araştırmalar 1960’tan itibaren bildirilen hastalıkların yüzde otuzdan fazlasının başta ormanlar olmak üzere doğal alanların tahribatına bağlı olarak gerçekleştiğini ortaya koyuyor

Hala her yıl 10 milyon hektar orman tahribatı yapılan gezegenimizde, bu süreci durdurmadığımız taktirde başta kuraklık, artan sel ve taşkınlar, erozyon olmak üzere aşırı hava olayları nedeniyle daha kötü senaryolarla da yüzleşmek zorunda kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

Suyun, ormanlarımız gibi insan sağlığı açısından vazgeçilmez bir doğal varlık olduğuna işaret eden Deniz Ataç, “Yapılan analizler, yüzde otuzu ormanlarla kaplı su havzalarının orman miktarı daha az olan havzalara göre yüzde yirmi beş daha fazla su ürettiğini gösteriyor. Bu da o havzada su üretiminin daha uzun dönemler devam edebileceği ve özellikle kurak dönemlerde o bölgedeki su varlıklarının devamı için bir avantaj olabileceği anlamına geliyor. Su varlıklarının yönetimindeki yanlış politikalar nedeniyle tüm canlılar için yaşamsal öneme sahip temiz ve yeterli tatlı suya erişim zorlaşıyor” şeklinde konuştu.

Ataç, “Kentsel, tarımsal ve sanayi maksatlı kullanımda mutlak surette tasarruf tedbirleri acilen hayata geçirilmelidir. Orman ekosisteminin bütünlüğünün zedelenmesine neden olacak her türlü faaliyetten vazgeçilmesi gerekmektedir” dedi.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
“ENKAZ EDEBİYATI YAPMIYORUZ, BELEDİYEYİ TOPARLAYACAĞIZ”
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
YALOVA BELEDİYESİ HALKA HİZMETİNİ ARTIRIYOR
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
Fazlaca, Kara Savaşları’nın 109. yıl dönümünü andı

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz