‘KORUYUCU AİLE’ HİZMETİ İLE HER ÇOCUK SICAK BİR YUVAYA KAVUŞUYOR – Kent 77 TvKent 77 Tv
‘KORUYUCU AİLE’ HİZMETİ İLE HER ÇOCUK SICAK BİR YUVAYA KAVUŞUYOR
104
30 Eylül 2022 - 10:50

 

Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin, ‘Koruyucu Aile’ hizmeti hakkında bilgi vererek, il müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetleri aktardı.

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen Koruyucu Aile hizmeti çerçevesinde, koruma ve bakım altında bulunan çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güvenle büyümesi ve topluma faydalı bir birey olarak yetişmesini sağlayacak bir aile ortamı sağlanıyor.

Koruyucu Aile hizmeti hakkında bilgi veren İl Müdürü Arif Laçin, “Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

Koruyucu aile hizmetinde amaç; korunma ve bakım altında bulunan çocuğun, karmaşık ve sorunlu olan dönemini örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır. Koruyucu aile, kurumla iş birliği içinde; çocuğa, öz ailesi, okulu ve çevresiyle ilişkilerini devam ettirmelerini sağlayarak yardımcı olur.

Evli ya da bekar herkes, ‘T.C. vatandaşı olmak, sürekli Türkiye’de ikamet etmek, 25-65 yaş aralığında olmak, en az ilkokul mezunu olmak, düzenli bir gelire sahip olmak ve çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi olmamak’ koşullarını sağladığı takdirde koruyucu aile olabilir.

Koruyucu Aile Hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl

Müdürlüğüne bireysel olarak, E- devlet üzerinden ya da Bakanlık WEB sayfası üzerinden başvuruda bulunabilir.

Koruyucu Aile Hizmeti kapsamında, Koruyucu ailelere, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere çocuk başına çocuğun (varsa) engellilik, yaş ve eğitim durumuna göre bakım, eğitim ve yetiştirilen harcamaları için değişkenlik gösteren miktarlarda ödeme yapılır.

Çocukların sağlık harcamaları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamında karşılanır.

Yaş ve eğitim durumlarına göre çocuklara aylık olarak harçlık ödemesi yapılır.

Bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan kurslara katılacakların ücretsiz kontenjanlardan yararlanma durumları değerlendirilir, bu imkândan yararlanamayanların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav, kayıt ve servis ücretleri ile bunlara ilişkin her türlü araç gereç ve malzeme giderleri karşılanır.

Reşit olup eğitimlerine devam eden çocukların korunma kararı uzatılarak ihtiyaçları karşılanmaya devam edilir.

Koruyucu aile hizmeti tanıtım çalışmaları kapsamında İl Müdürlüğümüz Koruyucu Aile Birimi tarafından 2022 yılında 15 kamu kurum ve kuruluşu ziyaret edilmiştir.

Yapılan tanıtım toplantılarında; Koruyucu Aile Hizmeti Nedir, ülkemizdeki koruyucu aile uygulamalarına ilişkin mevzuat ve uygulamalar, başvuru koşulları, koruyucu aile hizmetine alınma, sürdürme ve sona erdirilme koşullarına ilişkin uygulamalar ve ilimizdeki koruyucu aile hizmetleri hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapılmıştır.

Bu hizmet çerçevesinde, hali hazırda ilimizde 24 koruyucu ailemizin yanında 19’u kız 16’sierkek olmak üzere 35 çocuğumuzun bakımı sağlanmaktadır. Bu ailelerden 10’u akraba modeli koruyucu ailedir.

Yine ilimizde 3 yabancı uyruklu, 6 engelli çocuğumuzun bakımı da koruyucu aile yanında sağlanmaktadır. 2022 yılı içerisinde 2 çocuğumuz koruyucu aile yanına yerleştirilmiş olup 3 çocuğumuzun koruyucu aileye yerleştirilme süreci devam etmektedir.

Ailelerimiz ve çocuklarımız Müdürlüğümüze bağlı Koruyucu Aile Biriminde görevli meslek elemanları tarafından mevzuat kapsamında düzenli aralıklarla izlenmektedir.” açıklamasında bulundu.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
AHMEDİYE GÖLETİ DEFNE KOKULARINA DOYACAK
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
‘YALOVA BENİM KENTİMDİR’ ORTAOKULLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
YALOVA BELEDİYESİ, VEKTÖRLE MÜCADELEYE HIZ VERDİ
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
BAŞKAN GÜREL SÖZÜNÜ TUTTU
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ALTINOVA’DA MARKETLERE SIKI DENETİM

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz