KANSER TÜM DETAYLARIYLA ANLATILDI – Kent 77 TvKent 77 Tv
KANSER TÜM DETAYLARIYLA ANLATILDI
1.039
05 Şubat 2020 - 17:10

Altınova Belediyesi ile Birlikte Kanserle Mücadele Derneği tarafından, ‘Kanserde Farkındalık ve Erken Tanı’ konulu seminer düzenlendi.

 

4 Şubat Kanser Günü nedeniyle Altınova Belediyesi ile Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER) ortaklığında düzenlenen seminerde Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Cem Börüban vatandaşları bilgilendirdi.

GENİŞ KATILIM

Altınova Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere; Altınova Belediye Başkan Vekili Fevzi Arıcı, Birlikte Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Nurcan Bayar, Kurucu Başkan Yardımcısı Volkan Tungan, Gençlik Kolları Başkanı Hasan Aydın ve dernek üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

KANSERİN NEDENLERİ

Kanser ile ilgili bilgiler veren Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Cem Börüban, “Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir.

Diğer faktörler ise; sigara alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.), bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığıdır.

KANSER VE BESLENME

Kanserin oluşumunda beslenme alışkanlıklarının etkisinin % 30 ile 70 arasında değişmekte olduğu bilinmektedir. Beslenmeye bağlı hangi alışkanlıkların kanserin oluşumunda desteklediğini bilirsek ve besin seçimlerimizi bu doğrultuda yaparsak kanser riskini önleyebiliriz. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar:

Diyetle alınan posa miktarının yetersiz olması kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün oluşumunda önemli bir etkendir. Bu sebeple diyet posasının kaynağı olan sebze ve meyvelerin, kuru baklagillerin, kepekli tahıl ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi önemlidir.

Günlük beslenmemizde diyetimizle aldığımız katkı maddelerinin miktarları ve türleri kanserin oluşumunda önemli bir etkendir. Etlerin korunmasında kullanılan nitrit ve nitrat tuzları, doğal veya sentetik antioksidantlar, renk vericiler, zayıflama ve diyabet diyetlerinde kullanılan yapay tatlandırıcılar, dikkatli kullanılması gereken katkı maddeleridir.

KEMOTERAPİ NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

Size uygulanan kemoterapinin sekli, özellikle kanserin türü, vücudun neresinden başladığı, kanser hücrelerinin tipi ve bu hücrelerin ne kadar yayıldığı gibi bir çok nedenlere bağlıdır. Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için anti-kanser (sitotoksik) ilaçların kullanılmasıdır. Kemoterapi, kimyasal madde(ilaç) ve tedavi kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Bu tedavide mevcut bulunan yaklaşık kırk değişik ilaçtan seçilen bir veya birkaç ilaç uygulanır. Kemoterapi, kanser tedavisinde, tek başına veya cerrahi işlemle ve/veya radyoterapi ile birlikte uygulanabilir. Kemoterapide kullanılan ilaçlar sizde deneme için yapılmamaktadır. Siz bir denek değilsiniz. Bu ilaçların değerlendirmeleri yapılmış ve yıllardır kullanılmaktadır. Eğer bir deney ilacı gerekir ise, doktorunuz ilacın fayda ve zararlarını sizinle tartışır ve bu konuda sizinle anlaşırsa uygulamaya geçer.

KOCAELİ İLE BİRLİKTE

Programda bir konuşma yapan BİKAMDER Başkanı Nurcan Bayar, “Hayatın içinde mutluluk, sevinç, acı, keder, üzüntü gibi birçok duygu vardır. Yaşamakta bütün bu duygular içerisinde uzun bir yolda yürümektir. Çoğu zaman bu yolda önümüze engeller çıkar. Bu engeller kimi zaman sınav, kimi zaman bir kayıp, kimi zaman ise bir sağlık sorunu olabilir. Hayatın çok mükemmel olmadığını hepimiz iyi biliyoruz. Önemli olan ne kadar yaşayabileceğimizi kestiremediğimiz yaşantımızı olabildiğince güzel geçirmek değil midir amaç? Oluşumumuzun yıldönümü nedeniyle Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği ile birlikte hazırladığımız, ‘Kanserde Erken Tanı ve Farkındalık’ adlı seminer davetimize katılma inceliğini gösteren Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Cem Börüban hocamıza tedavi olmakta olan hastalarımız ile yakından ilgilenen, yardım elini uzatan, konumuza hassasiyetle eğilip, davetimize büyük bir duyarlılıkla cevap verdiklerini için hepsine tek tek teşekkür ederim” dedi.

Programın sonunda Altınova Belediye Başkan Vekili Fevzi Arıcı, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Cem Börüban’a çiçek verdi. Dermek yöneticileri de Başkan Vekili Arıcı’ya teşekkür plaketi takdim etti.

Yazar

GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ALTINOVA KENT KONSEYİ’NDE ‘PALAŞOĞLU’ DÖNEMİ BAŞLADI
GÜNDEMKent77 Tv HaberSİYASETYalova HaberleriYEREL HABERLER
ÇİFTLİKKÖY’DE GERİ DÖNÜŞÜMDEN KENT MOBİLYALARI ÜRETİLİYOR

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

WhatsApp
Kent77 WhatsApp Hattı
Kent77 Tv & Dijital Platform
Haber, İhbar, Mesaj ve Bilgi Hattına Hoş geldiniz