![Afşin-Elbistan Termik Santrali Yüksek Oranda Zehir Saçıyor](https://kent77.tv/wp-content/uploads/2024/12/2024-15-10-termik-santral-elbistan-1-kerem-yucel-can-europe-740x444.jpg)
![reklam](/wp-content/uploads/2024/09/cinekentmedya.png)
![reklam](/wp-content/uploads/2024/11/internet-banner-reklam.png)
Greenpeace Türkiye, Kahramanmaraş’taki Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) verilerine ulaştı. İlk kez elde edilen veriler, iki yeni ünite daha yapılması planlanan santralda ölçülen Karbonmonoksit (CO), Kükürt Dioksit (SO₂), Azot Oksitler (NOx) ve Toz (PM10) değerlerini gösteriyor. Buna göre ortalama değerler, yönetmelik sınırlarını 1 buçuk kattan 8 kata kadar aşıyor.
1984’den bu yana faaliyet gösteren Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali, 2018 yılında Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından özelleştirilerek 20 yıllığına Çelikler Holding’e devredilmişti.
EÜAŞ’a ait Afşin-Elbistan B termik santrali ile birlikte sekiz ünite olarak faaliyet gösteren termik santrallerin, hava kirliliği, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri bulunuyor.
Saatlik ölçümlerdeyse limit aşımlarının çok daha yüksek olduğu anlar var. Verilerdeki maksimum değerler dikkate alındığında CO değerinin sınırın 19, NOx değerinin sınırın iki buçuk, SO₂ değerinin sınırın 44, PM10 değerinin sınırın 14 katına dek yükseldiği saatlerin görülmesi dikkat çekiyor.
![](https://kent77.tv/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-11-afsin-elbistan-santrali-ekonas.com_.jpg)
Greenpeace Türkiye İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Emel Türker Alpay, bu üç buçuk aylık verilerin dahi filtreleme sistemindeki sorunu ortaya koyduğunu söyledi:
“Bununla birlikte termik santrallerin tüm filtre sistemleri mevzuatlara uygun çalışsa dahi ölüm saçtığını biliyoruz. Santrale, bütün çevre ve sağlık zararlarına rağmen halen iki yeni ünite yapılması planlanıyor.
6 Şubat depreminin merkez üssü olan Elbistan, yeni termik santrallere değil, bölge halkının refahını ve çevre sağlığını merkeze alan adil ve yeşil bir yeniden inşa planına ihtiyaç duyuyor.”
Çevre aktivistleri, bölgeye yapılacak yeni bir santralin 2 bin 268 erken ölüme ve 88,4 milyar lira maliyete neden olacağını vurguladı.
Aktivistlerin hazırladığı rapora göre bu iki santralin neden olduğu hava kirliliğinden geçtiğimiz son 40 yılda en az 17 bin kişi erken öldü.
Aktivistler ayrıca, yatırım için ayrılan 37 milyar liranın güneş enerjisine harcanmasının hem çevre için hem ekonomik olarak daha isabetli olacağını vurguladı.